Välkommen till musteriet i Rudu by, Gisebo.

Rudu by ligger i Gisebo några kilometer norr om Huskvarna längs den gamla huvudvägen "Riksettan". Här ligger fruktodlingarna på slänten ner mot Vättern och har därmed optimala växtförutsättningar. Här råder växtzon 1-2 vilket innebär att frukt och bär både får den nödvändiga värmen och den kyliga "nypigheten" som ger frukten såväl färg som smak. Den luckra lätt lerblandade jorden bidrar till att växterna tar upp både mineraler och näringsämnen i en sådan omfattning att rotsystemen regelbundet måste reduceras.
Musteriet ingår i Rudenstams Bär & Frukt och ligger alldeles intill gårdsbutiken. Vi kommer successivt att utveckla ett sortiment av must, cider och vin där alla de goda förutsättningar som platsen ger oss tas till vara.

Ovan ses de olika sorters must som hittills tagits fram. Dessa muster marknadsförs som "Premium Äpple Must" och säljs för närvarande endast i Rudenstams gårdsbutik., Vingårdsbutiken Två Liljor i Gränna samt på ett urval restauranger och kaféer runt om i Sverige.

En flod av Ingrid-Marie.
En flod av Ingrid-Marie.
En del av tankaget.

Första produkten är att ta vara på musten när den är som bäst d.v.s. färskpressad. Då kommer den direkt ur pressen utan någon som helst tillsats eller annan påverkan.
Passa på att smaka. Vi mustar löpande under säsongen och vi använder de äpplen som just är under plockning.
Transparante Blanche - Augusti
Discovery - Början av september
Gravensteiner - Slutet av september
Början av oktober -  Åkerö
Oktober -  Aroma
November - Rubinola, Santana
December - Ingrid-Marie
Januari-Mars - Elise, Gloster, Elstar m fl

Man kan köpa musten på glasflaska 75 cl. Den håller i 5 dagar, men kan frysas och konsumeras senare.
Priset är 45:- per flaska..

Lagret.
Lagret.
Vita vinbär.
Vita vinbär.

Den bästa äppelmusten.

Om man ska maximera smak och låta äpplet påverka smaken så mycket som möjligt är det färskpressad must som gäller. Den stora nackdelen med färskmust är hållbarheten (ca en vecka) och att flaskor med färskmust som glöms bort blir farligt explosiva (på grund av jäsning). För att tillfredsställa både krav på smak och hållbarhet har vi gjort en serie ofiltrerad must som pressas (max 50% utbyte!!) och sedimenteras över natten och sedan pastöriseras försiktigt samtidigt som den tappas på flaska. Den här musten görs sortren med endast en sort eller en blandning av utvalda sorter enligt recept.
Resultatet blir en serie äppelmust - Premium Äpple Must - som erbjuder olika smaker för olika personer och sammanhang. Se bild ovan.
Serien lanserades sommaren 2016 och kommer bara att säljas i egna butiker.
Priset är 59:- per flaska (75 cl).

Musteribyggnaden.
Musteribyggnaden.
Tillverkningslokalen.
Tillverkningslokalen.

Glögg.

Marknaden är full av olika sorters glögg. Gemensamt för dessa är att de är söta - alldeles för söta i vår smak. Därför försökte vi göra en produkt utan extra tillsatt socker, men ändå med tillräckligt söt smak för att glöggkryddornas smak ska blomma i drycken.
Lösningen blev en ren must av juläpplet Ingrid-Marie som blandades med ett avkok av äkta traditionella kryddor (kanel, kardemumma, pomerans, nejlikor) och dessutom färsk ingefära och vaniljstång. Vaniljen trollar fram den söta smaken i äpplena. Denna blandning av äppelmust och kryddor pastöriseras samman försiktigt, efter det att äppelmusten har fått stå och sedimentera ungefär ett dygn. Resultatet blir en guld-gul-färgad smakrik glögg som skiljer sig klart från övriga glöggprodukter på marknaden.
Vi tillverkar ca 1200 flaskor som säljs i Rudenstams Gårdsbutik runt jul. Glöggen kostar 79:- per flaska (75 cl).

Blåbär.
Blåbär.
Ny kvarn
Ny kvarn
Uppdukat för mustprovning.
Uppdukat för mustprovning.