Ett genombrott i vin- och ciderproduktion.

Under 2014 fortsatte de omfattande testerna med att göra fruktvin. Äpplen, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär och hallon sattes till vin och cider. Sensationen med det goda sortrena äppelvinet blev ett faktum !!
En mycket inspirerande och lärorik resa gjordes till Danmark i sällskap med svenska vinodlare. Vi var också med på Svenska Vinodlares årsmöte på Ästa gård utanför Varberg. 
Vineriet flyttades tilkl de nya lokalerna i stugan, som blev färdig först 2015.

Löpande noteringar under 2014.

20 nov: Ekfaten, gjorda av Visingsö-ek, anländer och fylls upp med druvmäsk och äppelmäsk.
20 okt: Efter druvskörden kulminerar äppelberedningen. Ett stort antal satser vin och cider sätts i jäsning.Syftet är att utöka förra årets tester.
19 okt: Jäsningen har kommit igång. Det puttrar fint.
15 okt: Så blev då dags att skörda druvoprna. Vi gjorde det på den första riktiga höstdagen. Det blev en riklig skörd. 125 liter druvor avstjälkades till ca 80 liter rensade druvor. Dessa maldes i maskin ner till ca 70 liter mäsk, som sedan pressades till ca 60 liter must. När musten fått sjunka tar vi bort bottensatsen genom att tappa över musten till ett jäskar. Jästnärsalt och jäst tillsätts. Sedan jäsning i ett antal veckor i sval temperatur.
8 okt: Årets druvskörd startar. Först ut är de blå Schuyler. Söta och goda!
24 sep: Vi upptäcker att fåglarna stulit alla blå Rondo-druvor och några dagar senare även alla gröna Solaris. Vi hann i alla fall konstatera att båda druvsorterna smakade härligt söta och friska.
23-24 sep: Nu gör vi rum i vineriet för att kunna ta itu med höstens äppelvin och äppelcider. En ny fruktpress (vattendriven) är införskaffad. Nytt är också en tappmaskin och filter.
21 sep: Nu är det dags att tappa om det mesta av vinet till damejeanner. Jässtopp och klarningsmedel i några av jäshinkarna och sedan ner i damejeanner. Svarta vinbärsmusten är kraftig i smaken medn också relativt tyorr. Jag fyller upp med den i damejeannern med den sötaste av de två röda-vinbärssatserna. 
10 sep: Kollar de två satserna röda vinbär som nu stått på jäsning sedan i juli. En fantastisk doft men fortfarande hög sockerhalt. Kan bero på att jag tillsatte rejält med socker innan jäsningen. Alkoholhalten känns dock relativt hög. Jag "syre-luftar" musten och sätter dem på jäsning ett tag till. Provsmakar hallonvinet till middagen. Smakar väldigt gott!! Ett par måaders lagring ytterligare och det blir väldigt slagkraftigt. Tänker mig till grillad kyckling eller chokladrätter.
9 sep: Hämtar de frysta svarta vinbären och sätter vin på dem.
25 aug:Hög tid att sila de vita vinbären. Musten ser simmig ut, men vi följer "skolboken" så får vi se vad det blir för vin i slutändan.
15-16 aug: Studie- och utbildningsresa till Danmark. Vi besökte ju vingårdar i alla storlekar. Vi besökte också Köpenhamns universitets vin- och frukt-fakultet. Här finns ett testvineri. Vi förevisades bl.a. en metod att få bort jäsresterna vid moussering utan att frysa flaskhalsen. Imponerande!! Det diskuterades mycket krong lämpliga druvsorter och om växtlighet mellan vinraderna. Sedan fanns det gott om utrymme för alla medhavda frågor och erfarenhetsutbyte. Inspirerade och kunskapspåfyllda åkte vi hem på söndagskvällen.
14 aug: Vinvardag igen och dags för nästa testbatch. Plock av väldigt väl mogna vita vinbär. Jag sätter det i jäsning direkt för att hinna sila bort fruktmassan innan vingårdsresan till Danmark som startar 15 aug. I frysen ligger en batch "normalt mogna" vita vinbär som vi sätter till vin lite senare.
13 aug: Hallonvinet har stått och jäsputtrat under hela värmeperioden. Nu är det dags att slutligt tappa om och buteljera. Vilken doft!! Vilken potentiell smak!!
29 juli: Om byggnad av stugan har pågått hela sommaren. Nu var det dags för vineriet att ge plats för boende och besökare i stallet och grejorna fick samsas med ombyggnationen i stugan.
6 juli: Nästa stora steg taget. Provplantering gjord inför nästa års planerade större plantering.
22 juni: Rekordtidig växt. Blomning redan i början av juni och frukt redan vid midsommar. Det blir spännande att se hur sommarväxten kommer att utvecklas.
20 april: Nu är vita vinbärsvinet buteljerat  -  och avsmakat. En väldigt kraftig och torr smak. Mycket speciellt. Alldeles utmärkt som blend med äppelvin. Vi testar vidare,
20 mars: Vita vinbärsvinet ligger på damejeanner. Smakar "intressant och torrt".
22 feb: Nu är fler flaskor skaffade och därmed allt äppelvin buteljerat. Dessutom har vi fortsatt vintesten med att sätta vita vinbär på jäsning. Om 4-6 veckor vet vi jäsningsresultatet.
16 feb: Resten av vinet buteljeras men resterande 50 flaskor räcker inte så vi får invänta påfyllnad av fler flaskor.
15 feb: Vinet buteljeras (5 flaskor per sort) och provsmakas. Klart olika karaktärer av vinet för de olika äppelsorterna..
24 jan: En sista omtappning av äppelvinet.
2 feb: Vinterbeskärning av vinstockarna. I slutet av januari kom några kyliga dygn och det artade sig bra för vinterbeskärning. Dagen för beskärning, den 2 feb, kom dock en ordentlig dagsmeja och spred vårkänsla i luften. Vi hoppas dock att vinstockarna lugnar sig ett tag till så att inte växtsaften läcker när vårgrönskan kommer. Det är risken man tar med att vänta för länge med vinterbeskärningen. Å andra sidan vill man inte ta den för tidigt så att skärställena frostspränger kvistarna

Provplantering.

Även äppelskörden ser lovande ut. Här mojar sig Transparante de Croncel i solen. De väntar på att bli must, cider och vin.
Förra höstens vintester blev ju mycket lyckade. Vi fortsätter med att testa några ytterligare sorter på vin plus att göra tester för cider. Vi återkommer till detta.

Första snön 2014-11-06
Första cidersatsen.
Övre vingården 2014-02-02. Övre vingården 2014-02-02.

Det här är första mer omfattande beskär-ningen av vinstockarna som planterades 2012. Det känns tufft att skära bort en av två hela stammar. Men det är naturligtvis nöd-vändigt för att få kraftig tillväxt och grunden för goyot-ställning.