Välkommen till Två Liljor.


Välkommen till våra öppna vinprovningar.

Vi finns på skördefesten hos Rudenstams
6-7 september.
Fredag kl 15-18.
Lördag kl 12-16.
Däremellan vingårdsvandringar.

Vi kommer att ha ett öppet vinprovnings-tillfälle i veckan med start torsdag 19/9
kl 17-20.

Alla vinprovningar sker vid vår produktionsanläggning i Rudu på Rudenstams Gårdskafé - se www.rudenstam.se

I Gränna finns vi på Bergsgatan 44, mitt inne i Gränna. Om du vill köpa vårt vin så ligger vår "närbutik" (dvs Systembolaget) vid torget i Gränna, drygt 200 meter från vingården. Vårt vin finns dessutom på Systembolaget i Huskvarna opch Jönköping/A6.
För närvarande finns  RUDU ÄPPELVIN 2022, RUDU ROSÉ 2022.
och RUDU VITT SOLARIS 2023 på Systembolaget.

Intresserad av vinprovning?

Intresserad av vin- och dryckesprovning? Läs här.

Rudu Vitt Solaris 2023 lanserades 5 augusti.

Att skörda vindruvorna hösten 2023 var en fröjd och den känslan har hängt med hela vägen till buteljering och lansering. Vi är stolta för vårt Solaris 2023 som startade med fullmogna drovor med full sötma och måttlig syra.
Säljsi på Systembolaget i Gränna, Huskvarna och A6, dvs samma butiker som tidigare.

Rudu Rosé. Lanserades 1 juli.

Nu finns ännu en årgång av vårt populära rosévin. Rudu Rosé 2022 är trogna sina föregångare och är ett utmärkt val för sommarens trädgårdsbufféer. Eller varför inte en sällskapsdrink? 
Säljs på Systembolaget i Gränna, Huskvarna och A6.

Rudu Äppelvin.
Nu på Systembolaget.

Då är det dags för ett nytt vin på Systembolaget. Denna gång ett fruktvin, gjort på äppelsorterna Elise och Elstar som har fåttmacerera och jäsa tillsammans med skal från vindruvan Solaris. Ett fruktigt och "snällt" vin som passar utmärkt till högtidsbufféer men också till vanlig husmanskost eller som sällskapsdryck. Vinets relativt låga alkoholhalt, 8,5%, ger vinet en känsla av en "klar och torr cider". Serveras väl kylt.
Lanserades 5 februari på Systembolaget i Gränna, Huskvarna och Jönköping/A6.

Våra planerade lanseringar 2024.

Traditionellt har vi sedan 2017 lanserat ett vitt vin (Solaris) och en rosé (Solaris/Rondo/Regent) varje år. Eftersom hela skörden 2022 gick till ett mousserande vin (tillverkningstid 24-30 mpånader!) blev det bara en lansering 2023 (Rudu Rosé 2021).
I år 2024 kommer vi däremot att ha en rad viner på marknaden:
- Äppelvin 2022, som lanserades i februari 2024.
- Rudu Rosé 2022, som lanseras i juli 2024.
- Rudu Vitt Solaris 2023, som planeras att lanseras i augusti 2024.
- Rudu Mousserande Solaris 2022, som planeras komma ut till nyår 2024.
- Rudu Sparkling Vita vinbär, som också planeras till nyår 2024.

Håll koll här på nätet och i sociala medier när lanseringarna på Systembolaget sker.

Rosé 2022 lanseras snart.

Snart lanseras vår rose 2022. En kompetent rosé som passar såväl till somriga maträtter av fisk eller kyckling, gärna sallader, eller som ren sällskapsdryck. Bäriga och fruktiga toner och med frisk syra.
Lanseras 1 juli på systembolaget i Gränna, Huskvarna och Jönköping/A6.

Rudu Rosé 2021 SLUTSÅLD.

Slut på Systembolaget.

Här är vår Solaris 2021. Den såldes på Systembolagen i Gränna, Huskvarna och A6/Jönköping frm till årsskiftet 23/24. Detta är - enligt egen bedömning - vår bästa Solaris hittills. Vi serverar den gärna till ost och då gärna Almnäs Wrångebäck, en 24-månaders hårdost.

Det blir ljusare.

Efter en fullständig vila sedan skörden i september är det dags för den viktiga vinterbeskärningen, som är det moment som bestämmer vinstockens växt den kommande säsongen. Vi gör beskärningen i två omgångar: Först en borttagning av all årsväxt förutom 1-2 skott för att bli cordon. I början av april, när stockarna mjuknat lite, gör vi den andra beskärningen och binder ett skott till cordon, s.k. enkel goyot.

Aktiviteten i växthuset ligger ca en månad före frilandet. Det innebär att vi redan i januari gör den stora vinterbeskärningen och under februari binder vi färdigt.

Vinskörd 2021.

Årets skörd tas i två omgångar. Först tas de gröna druvorna och sedan de blå druvorna. Måndag 27 september var det dags för de gröna druvorna. Ett dussintal plockare håvade in en rekordskörd.

Ett nöjt plockargäng tar eftermiddagsfika i den varma solen.
Ett nöjt plockargäng tar eftermiddagsfika i den varma solen.

Solaris 2020.

Nu är vår Solaris 2020 lanserad. Den släpptes på Systembolaget den 2 september och finns i butikerna i Gränna, Huskvarna och A6.

Rudu Sparkling Vita Vinbär.

Vingården i Gränna.

Vin eller vatten ?

Ett vin börjar med vatten - oavsett om man ser det bibliskt eller som vinodlare. Denna tingest är nedtill en äkta begagnad fransk vintunna (från ca 1970-tal)  toppad med en svensk trätratt (från sent 1700-tal). Den är kopplad till en hängränna med en kätting. Sveriges dyraste regntunna? Tja, nå´n galenhet ska man väl ha.......

Rudu Sparkling Vita vinbär.

Det började 1887 då godsägaren på gården Knutstorp G Gorms började producera mousserande vin, "Knutstorp sparkling". Det tillverkades 1887 - 1970 och man höll först till i huvudbyggnadens källare för att senare bygga en separat vinerilokal. Vinet gjordes på vita vinbär och krusbär som odlades på gården och ska därför egentligen benämnas "fruktvin".
På 1990-talet gjordes ett försök till nyproduktion av "Knutstorp sparkling". En vita-vinbärsodling etablerades på Rudenstams i Gisebo och inför millenniumskiftet gjordes den första - och tyvärr den enda - vinsatsen. Ambitionen var antagligen att göra ett helsvenskt fruktvin, men man tvingades att göra vinifieringen i Tyskland. 
Nu gör vi det helsvenska mousserande fruktvinet på vita vinbär från Sveriges enda kommersiella odling. Fruktvinet heter "Rudu Sparkling" och vi tror att godsägare Gorms skulle känna igen produkten, som lanseras på Systembolaget den 3 maj. Liksom tidigare är det butikerna i Gränna, Huskvarna och A6 som berörs.
Rudu Sparklking har lagrats på ståltank i 36 månader och en andra jäsning och lagring på flaska i 12 månader. Alkoholhalten är 11,3% och det finns en restsötma på ca 18 g. Se Systembolagets doft- och smakbeskrivning nedan.

Rudu Rosé 2019 lanserades 6 april.

Så här bedömer Systembolaget.

Efter succén med Rudu Rosé 2017 är det nu dags för lansering av 2019. En liten skillnad är att vi denna gång delvis har lagrat vinet på ekfat. Svensk ek från Visingsö. Med en frisk syra, inte alltför påträngande ektoner och en blandninga av röda frukt- och bär-aromer hoppas vi ge njutning till såväl bersåsittare som middagsfirare. Systembolaget offentliggör sin doft- och smakbeskrivning i mitten av mars. Rudu Rosé 2019 kommer att säljas i butikerna i Gränna, Huskvarna och A6.

Två Liljor på Spritmuseum.

På Spritmuseum i Stockholm pågår en utställning om svenskt vin. Vi finns naturligtvis med (Rudu Vitt 2019). Ett bra tillfälle att lära sig mer om svenskt vin. Spritmuseum arrangerar även provsmakningar.

En hälsning med Christine Tallbergs fina lokala hantverk i äkta tovad ull.

Läs mer om vår vinodling och vintillverkning.

Vi har samlat årsvis information om våra hittills 14 vinår. Läs om vinåret 2020  här.

Vår glögg fick SILVER
i Must-SM.

Vårt Solaris 2019 på Systembolaget 1 sep.

På Systembolaget i Gränna, Huskvarna och A6 finns vårt Solaris 2019 från 1 sep. Nedan kan du läsa om vinet från Systembolagets info-sidor.
Detta är vår tredje lansering. Tidigare i år har Solaris 2017, Rosé 2017 och Solaris 2018 släppts på Systembolaget.

Vinskörd 2020.

Måndagen den 12 oktober togs årets skörd i Rudu. 14 entusiastiska plockare gjorde jobbet på några timmar och de fina druvklasarna gjorde att väldigt lite tid behövde läggas på tidsödande rensning.

90 lådor kördes ner till vineriet.
90 lådor kördes ner till vineriet.
Invägning.
Invägning.
Både 4-hjuling och traktor skötte transporterna.
Både 4-hjuling och traktor skötte transporterna.

Intensivt i vingården.

Nu förbereds vingården för slutmognad av vindruvorna, vilket innebär att vinstockarna bladas av nedtill för att blottlägga druvorna. Sedan sätts nät för att skydda druvorna.

I växthuset är druvorna ätmogna. Först kommer Himrod och några veckor därefter kommer Romulus. Kärnfria och obesprutade vindruvor.

Våra viner finns på Systembolaget.

Rosé 2017 är helt slutsålt på Systembolaget. Rudu Vitt 2017 är också slutsålt, MEN den 1 september kommer Solaris 2019.

Vårt Solaris 2018 som lanserades 1 februari tog fort slut. Den 1 juni lanserade vi två 2017 års vin som mognat i ståltank och har genomgått en malolaktisk jäsning, som ger vinet en mogen touch och extra arom. Du kan läsa om Systembolagets provresultat nedan.
Vi kan nu efter några veckors försäljning se att båda 2017 har mottagits väl, speciellt har Rosé uppåskattats som en somrig sällskapsdryck. Vi kommer därför att lansera en Rosé 2019 till nästa vår/sommar, eventuellt med en liten touch av ekfat (från Visingsö förstås).

Först det vita vinet.

Not: Finns på Systembolaget i Gränna, Huskvarna och A6/Jönköping.

Sedan rosé-vinet.

Not: Är tyvärr slutsålt på Systembolaget i Gränna. Några flaskor kvar i Huskvarna och A6/Jönköping.

Rosens viktiga uppgift.

Visst pryder rosen alltid sin plats, men i vingården har den sin speciella uppgift att förebåda eventuella skadeangrepp. Lite löss bryr vi oss inte så mycket om men mjöldagg vill vi ha järnkoll på. I växthuset släpper vi ut svavelånga varje natt så risken för mjöldagg bör vara .väldigt begränsad. Så i växthuset kan rosen få ägna sig mest åt sin fantastiska skönhet. Roskompisarna på frilandet har däremot en mycket skarpare uppgift, för där kör vi svavelfritt så långt det går.

Nu lanseras årgång 2017.

Efter drygt 24 månaders lagring släpper vi nu 2017 års vin på Systembolaget. Att 2017 släpps efter 2018 beror på att 2017 hade större restsötma och har stått kyllagrad för att i långsam takt få genomgå en malolaktisk jäsning. Det innebär att en del av äppelsyran har omvandlats till mjölksyra och då gett vinet en "rundare" smak. Det har också höjt alkoholhalten med drygt 1% till 14,08% på Solaris, för att vara exakt.

Vanligtvis låterr man inte vitt vin genomgå malolaktisk jäsning men under vissa förutsättning är det lämpligt och fördelaktigt att låta det ske. Vi har alltså inte tillsatt extra bakterier utan jäsningen har skett spontant. Det ska bli intressant att få smakrespons på 2017. Systembolaget ska inom kort prova vinet och då ge sin beskrivning av smak och doft. Lite längre ned på sidan kan du se hur man beskriver 2018. Med all säkerhet kommer 2017 att innehålla associationer åt honung, gula päron ..... ja, vi får snart se.

Lansering på Systembolagen i Gränna, Huskvarna och ev A6 1 juni. Aktuella uppdateringar om detta på den här sidan, naturligtvis.

Vinterbeskärning i full gång.

Ja, fast vinter har det ju knappast varit. Men vinstockarna verkar pigga och förväntansfulla och verkar gilla frisering och ompyssling. Även om friseringen är ganska radikal. Ca 50-75% av vinstocken skärs bort och endast material för att böja ner en cordon sparas.

Premiär på Systembolaget.

Lanseringen av vårt Solaris 2018 ägde rum måndagen den 3 februari på Systembolagets butiker i Gränna och Huskvarna. 
Slutsålt i Huskvarna, men några flaskor kvar i Gränna (28 st, 5 mars)

"De älskar livet som vinbönder". Artikel i JP.

Trevlig artikel i Jönköpings Posten om oss vinodlare i vårt lokala område. Du kan läsa mer här. 

Årets glögg på gång.

Vår glögg görs med den finaste äppelmusten, Premium Åpple Must, på äpplet Ingrid-Marie. Bara det doftar jul!! Sedan gör vi ett avkok på äkta kryddor; Ceylon-kanel, kardemummakärnor, nejlikor, färsk ingefära och vaniljstång. Ekologiska förstås, där så finns.
Inga tillsatser och inget tillsatt socker, naturligtvis. Resultatet blir en aromrik, äppeldoftande och lagom söt glögg, som även tilltalar barnen. Vill man vuxenspetsa den lite så är en skvätt calvados perfekt.

Äppelcidervinäger.

Om man har ett musteri så råder allra bästa förutsättningar för att göra en bra vinäger. Finast blir det på äpplen som pressats för högkvalitativ must. Vår äppelcidervinäger blir till av att slattar från mustningen samlas upp i en tunna som är ingrodd med vinäger sedan tidigare. Först får musten vildjäsa till en torr cider. Därefter får cidern under fritt tillträde av luft med rumstemperatur .börja omvandlingen av äppelsyra till ättikssyra samtidigt som alkoholen tillbakabildas.. Restprodukter bildar skikt som sjunker till botten och på ytan lägger sig ett geléaktigt lock som på vinägermakarspråk kallas "mamma". När vinägern når en viss klarhet och mamman en viss tjocklek är vinägern färdig. Denna process tar flera år. Resultatet blir en klar och guldfärgad vinäger som smakar fantastiskt friskt. Många tycker att en bra vinäger ska drickas som en hälsodryck: En tsk vinäger i ett glas vatten. Prova. Det ger garanterat positiva hälsoeffekter.
Vår vinäger finns att köpa i vår butik i Gränna samt i Rudenstams Gårdsbutik.

Vinodling som passion.

Och även som pension, kanske. Jönköpngs-Posten har gjort en artikel som ganska väl speglar livet som vinodlare och entrprenör. Vill du läsa mer om detta kan du klicka här.

Solaris 2018 på Systembolaget.

Solaris 2018 blev ett fruktigt och kraftfullt vin som föll både Svenskt Vins ordförande och Systembolaget på läppen. Vi fick en bronsmedalj (inga silver- och guldmedaljer delades ut denna gång). Lanseringen på Systemet skedde 1 februari 2020 och preliminärt är det butikerna i Huskvarna och Gränna som omfattas. 

Vinskörd 2019.

Den 7 oktopber blev det skörd detta år. En fantastisk tur med vädret: Några frostbitande nätter innan och en strålande sol under hela skördedagen. Dessa 10 personer (Anna-Maria och Jeurgen rattade vineriet) plockade 2 ton druvor på en dag. Förman Bengt och chaffis Peter hade helkoll.

Peter, Inger, Jeurgen, Peter, Gunnel, Eva, Bengt, Per Magnus, Hans, Rose-Marie, Anna-Maria och Ralle. (Klicka för att förstora bilden).

Vinskörd 2018.

En tidig morgon i slutet av september togs årets vinskörd. 12 personer grep sig an verket med liv och lust och det blev en fantastiskt skön dag - en av många denna fantastiska sommar. Extra tidig skörd och hög sötma i druvorna. Skörden blev större i antalet druvor - so var mindre i storlek än normalt - men ungefär samma vikt som 2017.

Vi vann Smålandsfinalen i Matverk 18.

Matverk är en rikstävling där 15 regionsvinnare deltar. Vår Premium-must Transparente Blanche tog Smålandspriset och går till riksfinal.

Vinskörd 2017!!

Måndagen den 9 oktober skördade vi vindruvorna. Senaste veckornas ojämna väder gjorde det svårt att bedöma när optimala läget skulle infinna sig. Vi gjorde bedömningen att nu var det dags!!
Det blev en lång plockdag för de 8 plockarna. Sista lådorna fick köras hem i skymningen.

Och vilken skörd det blev!! Över 800 kilo på 550 vinstockar. Och första skörd. 78 plocklådor kördes ner till musteriet/vineriet. Tack vare en mycket effektiv rens- och krossmaskin gick det snabbt att få ner druvjuicen i ståltank. Juicen får vila med enzym och lite svavel till onsdag då vi klarnar med bentonit. På torsdag sker omtappning till jästanken och sedan jäsning i 6-8 veckor.

När Tareq får välja.

Så tar han Premium Äpple Must i och till maten. Tareq Taylor är förutom en känd TV-profil också en skicklig kock som driver restaurangen Kockeriet i Malmö. När vi var på must-sensorik-kurs (provsmakning) avslutades dagen med en middag hos Tareq där han valt ut äppelmust för tillagningen och att dricka till. För att tillreda förrätten - kokt gös med tillbehör - så valde han Premium Transparent Blanche för smaksättning (se bilden nedan) och till förrätten att dricka hade han valt vår ofiltrerade blandmust. Till huvudrätten - rimmad och långkokt griskind - drack vi Premium Aroma med svarta-vinbärssmak.Tre val av tre möjliga Rudenstam-muster bland totalt 16 alternativ som deltagande musterier lämnat in till Tareq.

Tareq Taylor tillreder förrätt med Premium Äpple must - Transparent Blanche  2017.02.14
Tareq Taylor tillreder förrätt med Premium Äpple must - Transparent Blanche 2017.02.14

På Kockeriet blir man inbjuden att hjälpa till med maten (om man är en sluten grupp). Anna-Maria passade naturligtvis på att få några kluriga tips av Tareq.

Anna-Maria hjälper Tareq att fixa förrätten  2017-02-14
Anna-Maria hjälper Tareq att fixa förrätten 2017-02-14

Här finns "Sveriges Toscana ..."

"Östra Vätterbranterna" klingar inte lika bekant som Normandie, Toscana eller Provence. Trots att odlingsförutsättningarna inom Östra  Vätter-branterna är minst lika unika som de mer namnkunniga systerområdena nere i Europa.
Vi konstaterar ett nyväckt och mycket aktivt intresse för att utveckla Vätter-området vad gäller både mat och dryck. Områdets speciellt goda odlingsförutsättningar för bär och frukt  lägger grunden för utveckling av lokala dryckesprodukter. Den stora skillnaden mellan ex vis Normandie och Östra Vätterbranterna är att gårdsförsäljning av fermenterade drycker (med alkoholhalt över 2,25%) ännu inte är tillåten här. Vi tror dock att det bara är en tidsfråga innan detta kan ske, vilket är en drivkraft för lokala initiativ inom dryckesförädling.

På samma sätt som att lokalt odlade matvaror och djuruppfödning växer fram kommer lokalt utvecklade drycker att se dagens ljus. Det handlar då inte om att plagiera de sydeuropeiska vin- och ciderdryckerna utan det handlar snarare om att producera drycker som bara svenskodlad frukt och bär kan förädlas till - gärna med förebilder i kontinentens ädla konst. Vi befinner oss bara i en försiktig början. Helst lokalt odlat och lokalt tillverkat. I denna anda skapades musteriet i Rudu, som är en tillverkningsenhet både för alkoholfria drycker (must och juice) och Rudu vingård och vineri, som producerar fermenterade drycker (vin och äkta torr cider). Musteriet och vineriet är en del av Rudenstams Bär & Frukt.

Rudu vingård 27 juli 2022
Rudu vingård 27 juli 2022
Vingården i Gränna 29 april 2021
Vingården i Gränna 29 april 2021
Vingården i Gränna
Vingården i Rudu 21 augusti 2020
Vingården i Rudu 21 augusti 2020
Vingården i Rudu. Jan 2020.
Vingården i Rudu. Höst 2019.

Wettershus vinstockar.

Hittills har vi ensamma varit skötselmän för vinrankorna på Wettershus, men senast såg vi att någon ordnat till och beskurit rankorna. Vad trevligt att någon känner det ansvaret. Vi kommer fortsätta att titta till rankorna men ser gärna att andra ser till dem också..

20 juli 2019
20 juli 2019
2016-06-03 2016-06-03

Vinstockarna på Wettershus är i full växt.
De två staketdruvorna (Himrod och Zilga) är kraftigast i växten. Dessa är av släktet Labrusca och är av en härdigare sort än de tva andra druvorna samt ska ha surare jordmån än de två andra stockarna (Solaris och Rondo) som är Vitis Vinifera, Skillnaden mellan dessa släkten är att Labrusca är "ätdruvor" medan Vitis Vinifera kan man göra vin av, och är dessutom goda att äta.
Förhoppningsvis kan vi låta några druvklasar växa fram i år, det fjärde året för mini-vingården.
Gör ett besök på denna fina plats som erbjuder stillhet och naturens skönhet.

Per Brahes vingård?

Det blev skörd även 2012. Det blev skörd även 2012.

Redan på Per Brahes tid odlades vin mellan Vätterns strand och bergets fot i Gränna; En exklusiv strimma av växtzon 1 på våra breddgrader. Den översta delen av Hamnvägen, där vingården ligger, kallas åter igen Vingränd. Fastigheterna invid vingården har sedan 1600-talet namnet Två Liljor.

Tag del av historien hur det kan bli om man hamnar på en vingård i Mosel-dalen och blir inspirerad. Klicka här.

Tanken om vintillverkning i Gränna är inte ny !!.

I protokoll från Grenna Stadsfullmäktige 1888 finns att läsa:
(Exakt citat framtaget av Grenna Museum)

§ 12.
Ett af Major Krusenstjernas väckt förslag, så lydande: -

"Till Herrar Stadsfullmäktige i Grenna! Då Grenna Stad just är i saknad af dess naturligaste industri: förädlandet af de frukter, som trifvas så väl på dess område och omkringliggande trakt; hemställer: Om åter något försök borde göras, medan tidpunkten dertill nu tyckes vara gynsam, att genom tidning, artiklar, skriftväxling m.m, söka intressera wårt eget land för begagnande af inhemska drycker, tillverkade af frukt och bär, samt någon tysk Wintillverkare att, jemte en hugad allmänhet, specielt anlägga en Winfabrik i Grenna? Och får jag i sådant fall föreslå: "Att Herrar Stadsfullmäktige ville, för detta ändamål, anvisa ett lämpligt förslagsanslag.

Grenna den 14. November 1888.

H. von Krusenstjerna- bifölls af Stadsfullmäktige, som ställde till Drätselkammarens förfogande ett förslagsanslag af 100 kronor, för vidtaganden, genom Ordförandens försorg, af förberedande åtgärder för anläggning af en Win och Ättickefabrik härstädes.

Slut på citat.Varför det aldrig blev någon fabrik vet vi inte, men mycket inspirerande att tanken, som sagt, inte är ny.

Typ Grenna mejeri, nu rivet.

Vin - En lång tradition i Gränna.

I årets "Ett solvarv i Gränna 2017" - Hembygdsföreningens årsskrift - finns en artikel som berättar om vintillverkning förr och nu. Du kan läsa artikeln genom att klicka här eller på bilden nedan.

Vita vinbär.

Välmogna vita vinbär.

Vi testar nu riktigt välmogna vita vinbär i vineriet. Historien bakom vinbärsplantagen i Gisebo - varifrån våra testbär kommer - är att det gjordes ett försök inför milleniumskiftet att återuppliva den "svenska champagnen" Knutstorp sparkling. Vita vinbär bedömdes har särdeles goda egenskaper för den tillverkningen.Återupplivningen misslyckades, men det berodde inte på bären. Vi tänker testa att göra både lättvin och mousserande vin på de vita bären..

Astrid och Ludde diskuterar kanske om 2013 blir ett lika kämpigt vinodlarår som 2012? Eller om det i år blir druvor att mumsa i sig redan i augusti?
Vingårdsarbetaren Ludde vintertäcker stockarna.