Genvägar till senaste nytt:
- Rekordväxt (29 juni). Se nedan.
- Byggfix (27 juni). Se nedan.
- Galleri (7 juni). Se nedan.
- Gränna Tidning (19 maj).  Se nedan.
- Galleriet öppnar 6 juni (17 maj).Se nedan.
- Färdigt i växthuset (31 mars) Se nedan.
- Artikel i JP (12 mars)  Se nedan.
- Calle på gång (9 mars).  Se nedan.
- Nät BUTIK (1 mars). Se nedan.
- Premiär (28 feb). Se nedan.
- Butiken öppnar 28 feb (22 feb). Se nedan.
- Vingårdsbutiken öppnar. (18 jan). Se nedan.

 Medlem i Föreningen Svenskt Vin.

www.svensktvin.se

Växthybris !

Det växer så det knakar, lyder ett uttryck, och det stämmer verkliogen in just nu. Vi har aldrig tagit bort så myckert växtlighet en försommar som nu. 
Vinstockarna växer också rekordartat. Redan nu börjar en del skott nå full längd/höjd. Se Rondo pöå bilden nedan, där är översta bindtråden på 180 cm höjd.

Alltid något att fixa.

Att ha gamla hus innebär kontinuerligt underhåll. I våras var det dags för trappan till Stugan att få en översyn. Stegstenarna upprätades, tätning med kalkcement och uppsättning av ett nytt trappräcke i klassisk stil, gjort av en lokal smed med Frank som designer och montör. Här svetsar Frank den nedersta fästpunkten, som fick flyttas i sidled 8 cm när trappan blev "rak".

Galleriet.

Galleriet är nu öppet på samma tider som butiken dvs torsdagar och fredagar kl 12-18. Mer om detta här.

Galleriet öppnar den 6 juni.

Klockan 12:00 den 6 juni inviger vi vårt lilla galleri. Det finns beskrivet under fliken Butik, eller klicka här.

Fin artikel i Gränna Tidning.

I Gränna Tidning, som är det stora tuiristbladet på sommaren och som bl a går som bilaga till JönköpingsPosten, fick vi en generös artikel tillsammans med vår lilla annons om bageri, butik och galleri. Vi skjuter här fram bageridelen med Joel och Anna Mellin för att ge "Mellins" utrymme som inropare till verksamheten. Joel och Anna gör ett jättefint jobb och vi önskar dem all lycka och framgång i deras olika projekt framöver.

Färdigbeskuret i växthuset.

I växthuset har vårvärmen, med lite hjälp av tillförd värme, börjat leda vinrankorna i knopp. Härinne är cordon:erna redan nedböjda och redo för knopp och skott. Vi hoppas att blomningen är igång i mitten av maj så att skörd kan börja tas i mitten av augusti.

Fin artikel i Jönköpings Posten.

Nytt bageri satsar på gamla sädesslag
Hälsa och miljö är grundstenarna hos företagarna Anna och Joel Mellin, som nyligen öppnat upp verksamhet i nya lokaler i Gränna.
– Vi vill få folk att förstå nyttan med gamla sädesslag som enkorn och emmer, säger Joel Mellin.
Företaget Två liljor på Bergsgatan har fått ett nytt tillskott i sina lokaler. Här finns sedan ett par veckor tillbaka bageriet Mellins som drivs av paret Anna och Joel Mellin.
Till att börja med är öppettiderna torsdag-fredag, men planen är att utöka efterhand.
– Det började för mer än 15 år sen, med att min pappa bakade knäckebröd på speltmjöl. Så småningom började vi sälja hemifrån och ute på marknader, säger Joel Mellin, medan han knådar en deg i bageriet.
Att baka hemma i köket hade sina begränsningar – jakten på en lämplig lokal pågick ett tag innan problemet fick en lösning i somras. Då stod Mellins på torget och sålde när Jeurgen Thelander, som äger husen där butiken Två liljor håller till, kom förbi för att prata.
Tål torkan bättre
Ett samarbete var snart ordnat och den sista februari kunde Mellins öppna dörrarna till bageriet i korsningen Bergsgatan/Hamnvägen.
– Vi har redan en kundkrets. Men vi stressar inte för att tjäna pengar, utan vill få folk att förstå nyttan med gamla sädesslag som spelt, enkorn och emmer, säger Joel Mellin.
– Till skillnad från dagens förädlade mjölsorter, innehåller de gamla sädesslagen naturligt fler näringsämnen, mineraler och antioxidanter.
Gamla sädesslag är dessutom tåliga och klarade torkan i somras bra, samtidigt som de kräver mindre bekämpningsmedel. Mellins satsar framförallt på att använda ekologiska, närproducerade ingredienser. Att både människor och miljö ska må bra är deras grundtanke, något som de också tror ligger i tiden.
– Vi tror det är det nya, att fler tänker på sin hälsa och miljön.
Utökar med hälsobutik
Inne i bageriet finns must och marmelad uppradade på hyllor bredvid påsar med mjöl och knäckebröd. En ny ugn med större kapacitet än den som användes hemma har köpts in och sortimentet kan tack vare det utökas till flera sorters mjukt bröd och knäckebröd.
För Joel Mellin hänger miljötänket naturligt ihop med att han föreläser om klimatet och att han arbetat som meteorolog.
Hans fru, Anna Mellin, är utbildad massör och kompletterar bageriet med en massagesalong på Brahegatan. Öppettiderna är anpassade efter bokningar.
– Jag flyttade till Gränna från Italien för två år sedan. Att massera är ett bra sätt att lära känna människor här, säger Anna Mellin.
Till påsk kommer de även öppna en hälsobutik i anslutning till massagesalongen.

Nu är Calle på gång.

Galleriet är på gång att färdigställas. Calle Örnemarks träfigurer är uppsatta och hans oljemålningar står på tur att få en plats i galleriet. Sedan ska konstverk av Pia Campbell och Olle Krantz komma på plats. Därefter blir det konstföremål av några andra lokala konstnärer som plockas fram. Till påsk ska vi vara öppningsklara.
Bageriet har fått en fin start. Välkomna till butiken torsdagar och fredagar kl 12-18.
Du kan även beställa på nätet; Se nedan.

Nu öppnar vi även NätBUTIKEN.

Kunden ges en möjlighet att garanterat få önskade produkter genom att förbeställa. Speciellt gäller detta vårt färska mjuka bröd som säljs dagsfärskt. Välkommen att besöka oss här..

Premiär för bageributiken.

Kl 12 på torsdagen slog öppnade vi och redan tidigare på förmiddagen knackade en del på för att stilla sin nyfikenhet. En jämn ström av kunder hela eftermiddagen ger oss gott hopp om att vi lyckats pricka ett behov som finns hos Gränna-borna.

Torsdag den 28 februari
kl 12:00 öppnar
bageri och butik.
Välkomna!!

Butikshyllorna på väg att fyllas.
Butikshyllorna på väg att fyllas.

Förberedelserna är i slutspurt. Provbaket är gjort och butiken håller på att fyllas med varor. Knäckebröd, mjukt bröd och äppelmust.
Galleri-delen öppnar senare i vinter/vår.
Läs mera HÄR (du länkas till vår butikssida). 

Det är Joel och Anna Mellin som driver bageriet, som är beläget i fastigheten Två Liljor 1. 

Per Brahe:s vapen innehåller två liljor.Per Brahe skapade de lång-smala tomterna på Bergsgatan.

Följ Hamnvägen upp till Bergsgatan och du hittar vår butik där.

Välkommen!!

Snart öppnar vi Vingårdsbutiken:

Bageri och galleri

Om man har en av Grännas äldsta bagarstugor med fungerande sten-bakugn så ligger det nära till att börja baka. Så gör vi nu - fast till vardags i en modern ugn. Såväl knäckebröd som mjukt bröd ska det bli. Av bästa näringsrika, ekologiska och smakrika slag. En riktig hälso-kick.
Samtidigt vill vi erbjuda Gränna-borna den sortrena Premium Äpple Must som vi tillverkar hos Rudenstams.
Detta ramas in av konstföremål att titta på - och köpa om man vill.
Vi återkommer med information när vi kör igång. Ganska snart!!

Julefrid i vingården.

Det går ju faktiskt mot ljusare tider redan. I vingården råder julefrid och nästa händelse där är den årliga vinterbeskärninbgen, som är det största momentet i skötseln av vinstockarna.
Här nedan är en bild tagen i vingården i Gränna med utsujt söderut mot Gränna kyrka.

Juldagen 2018
Juldagen 2018

Vila i vingården.

Efter att skörden gjorts väntar vinstockarna på vintervila. I växthuset, där vinstockarna samsas med jordgubbar, inträder vintervilan först i december när jordgubbsplantorna olockas ned och täcks. Då stängs även bevattningen av för att återupptas i mars..

Vinskörd.

En tidig morgon i slutet av september togs årets vinskörd. 12 personer grep sig an verket med liv och lust och det blev en fantastiskt skön dag - en av många denna fantastiska sommar. Extra tidig skörd och hög sötma i druvorna. Skörden blev större i antalet druvor - so var mindre i storlek än normalt - men ungefär samma vikt som 2017.

Vi är med "i svängen".

Förutom deltagande i Matverk 18, där vi vann Smålands-priset, har vi varit på Must-SM i Kivik och nu senast hade vi matambassadörer på besök i Rudu där bl a Paul Svensson delade med sig av sina sunda tankar på att ta vara på naturens resurser på olika sätt.

Riksfinal12 april.

Som du kanske har noterat så vann vi Matverk-Småland med vår Äpple Premium Must Transparente Blanche. Vi deltog förstås i riksfinalen i Nyköping. Där fick en namnkunnig jury, med bl a Mattias Dahlgren, jämföra vår must med jättefina vinnarbidrag från övriga 14 tävlingsregioner.
Även om vi inte vann riksfinalen så betraktas vår must som  en smaksensation och den kan drickas och köpas i gårdsbutiken i Rudu. Den här musten ska med fördel drickas till mat t.ex. lokala kött-, fisk- och charkuterivaror och är ett suveränt alkoholfritt alternativ till vin.

Vinskörd i Australien.

Barossa Valley, som ligger öster om Adelaide i Australien, är ett av världens bästa vindistrikt. Framför allt tänker man då på Shiraz-druvan, som står för drygt hälften av odlingarna här. Vi besökte bl a Peter Lehmanns vingård. Det är första gången jag smakar en mousserande 100% Shiraz. Har tidigare tyckt att mousserande rödvin kan smaka "överjäst", men det här var något helt annorlunda. Fantastiskt gott!
Här finns vinstockar från 1847 i produktion, men bara några hundra stockar av museala skäl.
Notera på bilden ovan vilka rustika ändstolpar man använder här. Väldigt vanligt i Barossa. Påminner om de Robinia-stolpar vi har i Gränna och Rudu.
Enda ”tveksamheten” här är att man måste vattna vinstockarna för överlevnad. Dock finns en kvalitetsmedvetenhet att vara så restriktiv som möjligt. Å andra sidan så blir många druvor halvtorkade före skörd, vilket ger ett mustigt vin.

"Min egen vinträdgård"

Vill du medverka till att göra Gränna till en vinodlarstad och på köpet få en livslång hobby?
Då ska du ta del av våra tankar kring "Min vinträdgård". Klicka här för att komma direkt till sidan med beskrivningen.

Vi vann Smålandsfinalen i Matverk 18.

Matverk är en rikstävling där 15 regionsvinnare deltar. Vår Premium-must Transparente Blanche tog Smålandspriset och går till riksfinal.

Slutskördat för i år.

Vi sammanfattar en bra skörd. Rekordstor Solaris (800 kg på 550 stockar) och bra värden; 74 Oe, 3,0 pH, 7,0 TA. Nu i efterhand kan vi också konstatera att skördetidpunkten var optimal med tanke på det tydliga väderomslaget.

Vinskörd!!

Måndagen den 9 oktober skördade vi vindruvorna. Senaste veckornas ojämna väder gjorde det svårt att bedöma när optimala läget skulle infinna sig. Vi gjorde bedömningen att nu var det dags!!
Det blev en lång plockdag för de 8 plockarna. Sista lådorna fick köras hem i skymningen.

Och vilken skörd det blev!! Över 800 kilo på 550 vinstockar. Och första skörd. 78 plocklådor kördes ner till musteriet/vineriet. Tack vare en mycket effektiv rens- och krossmaskin gick det snabbt att få ner druvjuicen i ståltank. Juicen får vila med enzym och lite svavel till onsdag då vi klarnar med bentonit. På torsdag sker omtappning till jästanken och sedan jäsning i 6-8 veckor.

Stilla morgon.

Få saker är så rogivande som en vingård en stilla sensommarmorgon.

2017-08-21

Nu grönskar det-
som aldrig förr !?!.

Vilken försommargrönska!! All växtlighet väller över. Buskar, träd och vinstockar. En Schersmin har hittat sin plats på berget ovanför vingården. Träden försöker att klättra uppför bergsbranten.Se bilden nedan. Klicka på den för att förstora.

2017-06-25

Ny vingård  -  inomhus!!.

Växthuset i Rudu.
Växthuset i Rudu.

Vingården kompletteras med en inomhusodling och denna är bara för gröna ätdruvor. Två kärnfria sorter: Himrod och Romulus. Totalt 200 stockar. Redan nästa år ska vi ta en liten skörd och det blir från mitten av augusti till slutet av november. Om allt går som tänkt så ska de två sorterna mogna lagom i tidssekvens. Som sällskap kommer vinstockarna att ha jordgubbar på båda sidor. Vingården byggs som en besöks-site.
Bilden överst är tagen från entrén. Till höger ses hur vi använder jordborr vid planteringen. Nedan ses de rotbeskurna plantorna som suger vatten innan plantering och redan efter några dagar (se bilden nederst) tittar knopparna fram.

Vinplantor redo för plantering.
Vinplantor redo för plantering.
Knoppning efter några dagar i jorden.
Knoppning efter några dagar i jorden.

Första grönbeskärningen.

Fullt med gröna skott på stammarna.
Fullt med gröna skott på stammarna.

Efter en ovanligt kall period och sedan en ovanligt varm vecka var det dags att göra första skottborttagningen för året. Det var gott om skott på stammarna och allt grönt tas bort upp tiull första tråden. Detta görs både för att få en optimal växtform och för att få stockarna att fokuserna tillväxten på huvudskotten, de som sticker upp vertikalt från cordon:en..

SM i cider.

Nu i maj var det SM i Cider. Det är Riktig Cider och Spritmuseum som bjöd in till det. Vi var förstås med och tävlade. Våra bidrag var torrjästa och sortrena äpplen (Gravenstein, Signe Tillisch, Elise, Gloster och Discovery), Den 20 maj var provningen på Spritmuseum..
Vi fick ingen medalj, men den allmänna bedömningen var att bidragen var av överraskande god klass. Det kommer att bli SM även framöver.

Sista mustningen för säsongen.

Skörden i höstas var rik, kvaliteten god och det gav extra mycket frukt för mustningen som slagit rekord både i kvantitet och tid. Men nu har vi satt ett streck. Med en sats Gloster (se bilden) är mustningen över för denna säsong. Nu blir det istället arbete i vingård och vineri där både vin, cider och vinäger ligger på lagring.
Not: Detta blev inte sista mustningen. 2:a veckan i juni mustade vi Mutsu.

Gloster 25 april 2017
Gloster 25 april 2017

Mustprovningar.

Nu har vi kört ett antal mustprovningar efter modellen must + mat. Till ett urval av fem muster har vi plockat utlika många små maträtter. T.ex. Gloster + varmrökt lax, Elise + Hugos isterband, Discovery + äppelkaka.
Under provningen så får man veta både hur man odlar de bästa äpplena och hur man gör den finaste musten.
Vi har också en provning med tre muster till tre sorters lokalproducerade ostar.
I slutet av mustprovningen brukar det bli en eller ett par bonus-muster t.ex. Gravensteiner med päronsmak och Ingrid-Marie med svart vinbärssmak.

När Tareq får välja.

Så tar han Premium Äpple Must i och till maten. Tareq Taylor är förutom en känd TV-profil också en skicklig kock som driver restaurangen Kockeriet i Malmö. När vi var på must-sensorik-kurs (provsmakning) avslutades dagen med en middag hos Tareq där han valt ut äppelmust för tillagningen och att dricka till. För att tillreda förrätten - kokt gös med tillbehör - så valde han Premium Transparent Blanche för smaksättning (se bilden nedan) och till förrätten att dricka hade han valt vår ofiltrerade blandmust. Till huvudrätten - rimmad och långkokt griskind - drack vi Premium Aroma med svarta-vinbärssmak.Tre val av tre möjliga Rudenstam-muster bland totalt 16 alternativ som deltagande musterier lämnat in till Tareq.

Tareq Taylor tillreder förrätt med Premium Äpple must - Transparent Blanche  2017.02.14
Tareq Taylor tillreder förrätt med Premium Äpple must - Transparent Blanche 2017.02.14

På Kockeriet blir man inbjuden att hjälpa till med maten (om man är en sluten grupp). Anna-Maria passade naturligtvis på att få några kluriga tips av Tareq.

Anna-Maria hjälper Tareq att fixa förrätten  2017-02-14
Anna-Maria hjälper Tareq att fixa förrätten 2017-02-14

Äppelvin.

Nu är första satsen av årets volym-vin satt till jäsning. 500 liter av totalt ca 2000 liter. Målalkohalten är 10,5%. Till denna sats behövs drygt 60 kilo socker för att nå 20 Brix (eller 85 Oechsle som framgår av bilden nedan). Fruktosen står för 12,3 Brix och sackarosen för resten. Musten ska jäsa 6-8 veckor. Därefter tappas om och lagras i ståltank 6-8 månader. Äppelvin behöver normalt inte klarnas. Musten av de äppelsorter vi använder (Rubinola, Elise, Gloster m.fl.) innehåller begränsad mängd löst pektin speciellt som mycket stannar i pressresterna.
Om någon unjdrar vad vi ska göra med vinet? Ja, det ska vi berätta så småningom ....

Vila i vingården.

Nu i januari är det riktig vintervila i vingården. Vinstockarna samlar sig för att så fort vårsolen värmer dra igång knoppningen. Efter grovbeskärningen (se nedan) händer inget förrän vinterbeskärningen i början av mars månad.

Grovbeskärning.

Grovbeskärningen inför den större vinterbeskärningen inleddes på nyåret, på den enda riktigt soliga dagen denna period. Stockarna skärs ned till huvudhöjd och väntar sedan på ytterligare beskärning och formning till enkel goyot..

Sortimentet växer.

Premium-musten i Rudu musteri är sortrena förutom en där vi blandat Ingrid-Marie och Rubinola. Dessutom har vi en must (Gravenstein) som är smaksatt med Svarta vinbär.Totalt har vi nu 17 sorter (inkl julglöggen).

Höstlöv.

En kort period antar vinbladen höstfärg och sedan går vinstocken snabbt ner i vila. Vinstocken ska ju helt och hållet dra sig ner i roten för att klara vinterkylan och för att stå emot den vinterbeskärning som väntar. Den innebär vanligen att hela vinstocken skärs ner till grundstocken, som ju oftast bara är en stängel inklusive den tjockare rotstammen ca 50 cm ovan jord.

Konferens.

Åkerö-äpplena har konferens. Kanske filosoferar de om livet efter detta, d.v.s. livet som must. 700 kg kompisar ligger nu i 700 flaskor. En härligt balanserad syrs-sötma med inslag av banan.

Vinskörd.

Det dröjde in i oktober innan vi skördade Solaris och Rondo i Gränna. Solaris uppvisade i genomsnitt 98 Oe, vilket är rekord och ger en alkoholhalt på minst 13%. Rondo låg på 85 Oe vilket också är utmärkt.

Toscana.

I mitten av september tillbringade vi några dagar i Toscana, eller mer exakt Chianti. Här firades 300-årsjubileum för Chianti Classoco-vinet som redan 1716 blev begränsat till ett område mellan Florens och Siena, det område som även idag kallas Chianti.
Vinskörden var här i sitt begynnelseskede, men den stora skörden kommer att dröja till en bit in i oktober.
En angenäm upplevelse var ett grannvin till Chianti, nämligen Vernaccia di San Gimignano, som är ett vitt DOCG vin tillverkat på druvan Vernaccia i staden med samma namn. Vernaccia finns även i en riserva-variant där vinet lagrats på ekfat minst 8 månader.

Sangiovese-druvor.

Skördetid !!

Denna fantastiska väder-sommar har manat fram vindruvorna till rekordtidig skörd. Att skörda i september har inte jag varit med om tidigare på våra breddgrader (Småland). Först blir det Solaris (gröna) och något senare Rondo (blå).

Vingården i Rudu 2016-09-15

Mustlansering på välbesökt
skördefest i Rudu.

Skördefesten i Rudu 3 september blev startskottet för den nya premium-musten. Att provsmaka den färska Discovery-musten var förföriskt gott. Vi sålde slut på hela lagret.

Exponering i Rudenstams gårdsbutik.
Exponering i Rudenstams gårdsbutik.

Rosor och vinstockar.

Vi har börjat plantera rosta i änden på varje rad av vin-stockar. Varför gör man det? Ja, det är inte främst för dekoration, även om det är väldigt prydligt, utan för att rosen kan hjälpa till med att varna för insektsangrepp. Så länge rosen mår bra kan man känna sig lugn för vinstockarna.

Rosé 2015 (Rondo och Solaris)
Rosé 2015 (Rondo och Solaris)
Gloster 2016
Gloster 2016

Sveriges vackraste vingård?

Utsikten från kullen ovanför vingården i Rudu är bedårande. Det finns många vackert belägna vingårdar i Sverige, men frågan är om någon slår detta sydvästläge med Vätterns ständiga färgspel i bakgrunden. Och bevisligen är det dessutom ett väldigt bra microklimat för vindruvor här.

Välkommen på ett besök.
Plats: Rudu gård, Gisebo, 3 km norr om Huskvarna längs "gamla riksettan". Sväng åt vänster vid skylten "Gårdsbutik".

Mustningspremiär.

Idag (22 aug) blev det en liten smygstart på säsongens mustning. Vi testar att göra sortren must av Transparent Blanche, som är både ett jättegott ätäpple och ett smakrikt matäpple..

I väntan på druvor: Dolmades !!.

Vinstockar ger inte bara vindruvor. Bladen kan användas till att göra välsmakande dolmar - dolmades kallas de vid Medelhavet. Blanda ris, lammfärs och kryddor och rulla in i färska vinblad som fått ett snabbt avkok. Njut med ett friskt vitt vin och en bit nybakat bröd.

Färdigtrådat.

Så är också fjärde trådnivån på plats. Vi valde att fortsåtta med den plastklädda wiren, samma som på nivå 2 och 3. Nu återstår att sätta stödtråd för ändstolparna, men det är inte tidskritiskt eftersom det hårda trycket på trådarna kommer först nästa år när vinstockarna på sitt tredje år ska bilda vägg. En del plantor har skjutit tre-meters-skott och dessa ska skäras ner till cirka 2 meter.

Ikapp men ändå inte.

Sommarens kraftiga växt har varit en utmaning och hela tiden en kamp med tiden. Idag konstaterar vi att ogräsrensning, ansning och uppbindning är klart för nu, men den kraftiga växten har gjort att den fjärde nivån tråpd nu måste sättas upp. Vi hade tänkt vänta med det till våren, men det går alltså inte. De tvååriga vinstockarna har draghit iväg och når i många fall över två meter i längd och lägger sig som en cordon på de översta trådarna.
Men vingårdsarbetaren Anna-Maria på bilden nedan kan se nöjd ut ändå eftersom vinstockarna nu fått en idealstart.

Vingården i Rudu 2016-08-08. Klicka på bilden för att förstora den.

Här finns "Sveriges Toscana ..."

"Östra Vätterbranterna" klingar inte lika bekant som Normandie, Toscana eller Provence. Trots att odlingsförutsättningarna inom Östra  Vätter-branterna är minst lika unika som de mer namnkunniga systerområdena nere i Europa.
Vi konstaterar ett nyväckt och mycket aktivt intresse för att utveckla Vätter-området vad gäller både mat och dryck. Områdets speciellt goda odlingsförutsättningar för bär och frukt  lägger grunden för utveckling av lokala dryckesprodukter. Den stora skillnaden mellan ex vis Normandie och Östra Vätterbranterna är att gårdsförsäljning av fermenterade drycker (med alkoholhalt över 2,25%) ännu inte är tillåten här. Vi tror dock att det bara är en tidsfråga innan detta kan ske, vilket är en drivkraft för lokala initiativ inom dryckesförädling.

På samma sätt som att lokalt odlade matvaror och djuruppfödning växer fram kommer lokalt utvecklade drycker att se dagens ljus. Det handlar då inte om att plagiera de sydeuropeiska vin- och ciderdryckerna utan det handlar snarare om att producera drycker som bara svenskodlad frukt och bär kan förädlas till - gärna med förebilder i kontinentens ädla konst. Vi befinner oss bara i en försiktig början. Helst lokalt odlat och lokalt tillverkat. I denna anda skapades musteriet i Rudu, som är en tillverkningsenhet både för alkoholfria drycker (must och juice) och fermenterade drycker (vin och äkta cider). Musteriet är en del av Rudenstams Bär & Frukt.
I avvaktan på att gårdsförsäljning ska bli tillåten kan vi ta fram en lätt-cider (2,25%) som görs på 100% must. Nästan all lätt-cider som säljs i handeln är mera läskedryck än cider och innehåller tillsatser av både vatten och socker och E-ämnen. En låg-alkoholcider på 100% äppelmust blir en fantastiskt fräsch och god naturprodukt gjord på lokalt odlade äpplen.

Wettershus vinstockar.

2016-06-03 2016-06-03

Vinstockarna på Wettershus är i full växt.
De två staketdruvorna (Himrod och Zilga) är kraftigast i växten. Dessa är av släktet Labrusca och är av en härdigare sort än de tva andra druvorna samt ska ha surare jordmån än de två andra stockarna (Solaris och Rondo) som är Vitis Vinifera, Skillnaden mellan dessa släkten är att Labrusca är "ätdruvor" medan Vitis Vinifera kan man göra vin av, och är dessutom goda att äta.
Förhoppningsvis kan vi låta några druvklasar växa fram i år, det fjärde året för mini-vingården.
Gör ett besök på denna fina plats som erbjuder stillhet och naturens skönhet.

Boksläpp och utställning "Hus och Folk i Gränna"

Den 23 maj släpptes boken om hus och folk i Gränna - en bok om 18 tomter, dess hus och invånare i Gränna. Vår fastighet Två Liljor 2 är en av dessa.

Till detta görs också en utställning på museet 23 maj till 12 juli där några fastigheter presenteras närmare.
Läs mera om Två Liljor 2 här.

Per Brahes vingård?

Det blev skörd även 2012. Det blev skörd även 2012.

Redan på Per Brahes tid odlades vin mellan Vätterns strand och bergets fot i Gränna; En exklusiv strimma av växtzon 1 på våra breddgrader. Den översta delen av Hamnvägen, där vingården ligger, kallas åter igen Vingränd. Fastigheterna invid vingården har sedan 1600-talet namnet Två Liljor.

Tag del av historien hur det kan bli om man hamnar på en vingård i Mosel-dalen och blir inspirerad. Klicka här.

Tanken om vintillverkning i Gränna är inte ny !!.

I protokoll från Grenna Stadsfullmäktige 1888 finns att läsa:
(Exakt citat framtaget av Grenna Museum)

§ 12.
Ett af Major Krusenstjernas väckt förslag, så lydande: -

"Till Herrar Stadsfullmäktige i Grenna! Då Grenna Stad just är i saknad af dess naturligaste industri: förädlandet af de frukter, som trifvas så väl på dess område och omkringliggande trakt; hemställer: Om åter något försök borde göras, medan tidpunkten dertill nu tyckes vara gynsam, att genom tidning, artiklar, skriftväxling m.m, söka intressera wårt eget land för begagnande af inhemska drycker, tillverkade af frukt och bär, samt någon tysk Wintillverkare att, jemte en hugad allmänhet, specielt anlägga en Winfabrik i Grenna? Och får jag i sådant fall föreslå: "Att Herrar Stadsfullmäktige ville, för detta ändamål, anvisa ett lämpligt förslagsanslag.

Grenna den 14. November 1888.

H. von Krusenstjerna- bifölls af Stadsfullmäktige, som ställde till Drätselkammarens förfogande ett förslagsanslag af 100 kronor, för vidtaganden, genom Ordförandens försorg, af förberedande åtgärder för anläggning af en Win och Ättickefabrik härstädes.

Slut på citat.Varför det aldrig blev någon fabrik vet vi inte, men mycket inspirerande att tanken, som sagt, inte är ny.

Typ Grenna mejeri, nu rivet.

Vin - En lång tradition i Gränna.

I årets "Ett solvarv i Gränna 2017" - Hembygdsföreningens årsskrift - finns en artikel som berättar om vintillverkning förr och nu. Du kan läsa artikeln genom att klicka här eller på bilden nedan.

Vita vinbär.

Välmogna vita vinbär.

Vi testar nu riktigt välmogna vita vinbär i vineriet. Historien bakom vinbärsplantagen i Gisebo - varifrån våra testbär kommer - är att det gjordes ett försök inför milleniumskiftet att återuppliva den "svenska champagnen" Knutstorp sparkling. Vita vinbär bedömdes har särdeles goda egenskaper för den tillverkningen.Återupplivningen misslyckades, men det berodde inte på bären. Vi tänker testa att göra både lättvin och mousserande vin på de vita bären..

Årets hallonvin på flaska.

Härlig hallondoft med nästan smärtsam intensitet. Vi upprepar förra årets recept fast med lite lärdom tillagt om hur man balanserar syran. Hallonvinet ska lagras ytterligare 4-5 månader innan det blommar ut ordentligt.

Knutstorp Sparkling.

På Knutstorps herrgård, mellan Aneby och Ekjö, tillverkades vin mellan 1887 och 1970. Vinet var ett mousserande vitt vin gjort på vita vinbär som odlades på gården. Vinet såldes på Systembolaget. I slutet av 1990-talet gjordes ett nytt försök att tillverka vinet, denna gång i Grythyttan. Av lite olika anledningar kom denna satsning av sig och sedan har det inte blivit något mer vin av det slaget.
Vi har gjort vin på samma vita vinbär som 1990-talets Knutstorp. Vi kommer att kolsyresätta detta enligt "champgne-metoden".  Om några månader kan vi smaktesta resultatet.

Två Liljor Sparkling

Lagt på ekfat.

Fat 40 l gjorda av Visingsö-ek. Fat 40 l gjorda av Visingsö-ek.

Vi testar nya smaker.  Eftersom faten är helt nya kommer vinet att absorbera eken maximalt. Vi låter lagringen ske i 3 månader i första hand och prövar oss därefter fram efter vad provsmakning ger.

Några fakta om ekfaten:
På Visingsö växer odlad ek av bästa kvalitet. Här planterades på 1700-talet ekar för satt försörja skeppsbyggnationen. Vi har fått två 40-litersfat från Thorslundkagge, Sveriges enda tillverkare för proffsbruk. Faten är mellanbrända för att passa vitt vin.

Astrid och Ludde diskuterar kanske om 2013 blir ett lika kämpigt vinodlarår som 2012? Eller om det i år blir druvor att mumsa i sig redan i augusti?
Vingårdsarbetaren Ludde vintertäcker stockarna.