Vinskörd.

En tidig morgon i slutet av september togs årets vinskörd. 12 personer grep sig an verket med liv och lust och det blev en fantastiskt skön dag - en av många denna fantastiska sommar. Extra tidig skörd och hög sötma i druvorna. Skörden blev större i antalet druvor - so var mindre i storlek än normalt - men ungefär samma vikt som 2017.

Nu är mustningen igång.

Augusti rivstartade med en tidigt mogen Transparente Blanche som vi planerat att musta så mycket vi kunde få tag på. Det blev ca 10 ton. När detta var gjort kom årets första stora äpple: Discovery. Den nya utrustningen har fått en intensiv inkörning.

Vi är med "i svängen".

Förutom deltagande i Matverk 18, där vi vann Smålands-priset, har vi varit på Must-SM i Kivik och nu senast hade vi matambassadörer på besök i Rudu där bl a Paul Svensson delade med sig av sina sunda tankar på att ta vara på naturens resurser på olika sätt.

Rekordtillväxt.

Ingen i odlarbranschen kan dra sig till minnes en sådan solrik vår. Det leder till torka för en del växter men för vinstockarna är det en kanonstart. Rekordtidig blomning och rekordtidig skörd är vad vi nu kan se i kikaren.
Rondo-stockarna i Gränna på bilden nedan är i strålande form.

Nya maskiner i musteriet.

Till nästa mustsäsong kommer vi att ha en ny maskinpark i musteriet. Efterfrågan gör att vi vill och kan öka produktionskapaciteten. Detta gör vi utan att tumma på kvaliteten tillverkningen. Vi fortsätter att använda hydropressar, fast i tredubbla storleken (250 liter). Vi har en rörpastör med högre kapacitet (300 liter per timme) som ger ännu bättre möjligheter att hålla pastöriseringen på försiktig nivå (för att inte ta bort smakdelar). Planen är att gå från nuvarande ca 25 ton äpple till 75 ton.

Riksfinal12 april.

Som du kanske har noterat så vann vi Matverk-Småland med vår Äpple Premium Must Transparente Blanche. Vi deltog förstås i riksfinalen i Nyköping. Där fick en namnkunnig jury, med bl a Mattias Dahlgren, jämföra vår must med jättefina vinnarbidrag från övriga 14 tävlingsregioner.
Även om vi inte vann riksfinalen så betraktas vår must som  en smaksensation och den kan drickas och köpas i gårdsbutiken i Rudu. Den här musten ska med fördel drickas till mat t.ex. lokala kött-, fisk- och charkuterivaror och är ett suveränt alkoholfritt alternativ till vin.

"Än så är det långt till vår".

Vilken vinter! Vi beskar vinstockarna redan i mitten av februari i tron att nu tonar vintern ut. Men vilken rekyl! Har beskurit ca 80% i Rudu och inget i Gränna. Nu är vi borresta några veckor så det får bli vinterbeskärning och uppbindning samtidigt.

Vinskörd i Australien.

Barossa Valley, som ligger öster om Adelaide i Australien, är ett av världens bästa vindistrikt. Framför allt tänker man då på Shiraz-druvan, som står för drygt hälften av odlingarna här. Vi besökte bl a Peter Lehmanns vingård. Det är första gången jag smakar en mousserande 100% Shiraz. Har tidigare tyckt att mousserande rödvin kan smaka "överjäst", men det här var något helt annorlunda. Fantastiskt gott!
Här finns vinstockar från 1847 i produktion, men bara några hundra stockar av museala skäl.
Notera på bilden ovan vilka rustika ändstolpar man använder här. Väldigt vanligt i Barossa. Påminner om de Robinia-stolpar vi har i Gränna och Rudu.
Enda ”tveksamheten” här är att man måste vattna vinstockarna för överlevnad. Dock finns en kvalitetsmedvetenhet att vara så restriktiv som möjligt. Å andra sidan så blir många druvor halvtorkade före skörd, vilket ger ett mustigt vin.

Årets vin buteljerat.

Efter några månaders hantering på ståltank är det dags för att tappa vinet på flaska. Det blir tre sorter: En ren Solaris, en rosé som är en Rondo/Solaris-blandning och en röd Rondo/Schuyler. Alla tre dessa syns på bilden nedan.

Ren Rondo/Schuyler,   blandning av Rondo och Schuyler och den vita Solaris.
Ren Rondo/Schuyler, blandning av Rondo och Schuyler och den vita Solaris.