Året 2009 då allting var nytt.

Året efter, 2009, utökades odlingen med 6 plantor, som jag hade berett plats för under pergolan. Jag valde här en annan sort, en blå druva Schuyler. De 20 första stockarna är en grön druva av sorten Bianca, en vinterhärdig sort med sen mognad och bra produktionskapacitet. Dessa båda sorter kan både ätas och användas för tillverkning av vin och juice.

Stockarna hade klarat vintern utmärkt. De blev av med sina "täck-korgar" i mitten av maj och blev då redo för knoppning och blomning. Vinstockarna utvecklas relativt sent. Och det är bra eftersom blomskotten är väldigt känsliga för frost.

Andra sommarens beskärning liknade första sommarens, d.v.s. stark beskärning för att stimulera fram en kraftig rot. Jag sparade även detta år 1-2 druvklasar per stock. De sex nysatta stockarna befriades dock från denna börda.

Den här sommaren nådde stockarna full längd d.v.s ca två meter.

Oj, vad vingården är fin att beskåda. Och beundrarna lät inte vänta på sig. Jag träffade både tyskar och spanjorer som sett vinväxtligheten nerifrån turistgatan.

Stockarna, nu 26 stycken, fick sina täck-korgar till vintern.

Stockarna vinterbeskärs måttligt för att kunna leda grenar ut på de två understa trådetagen (60 och 120 cm).

Sex nya stockar väntar på pergolastöd.