2012 blev ett händelserikt vingårds-år.

Klicka för att förstora! Klicka för att förstora!

Vinodlaråret 2012 blir historiskt, främst beroende på att det rent allmänt på våra breddgrader blev en urusel skörd. Detta berodde på en kall vår med sen blomning i kombination med en solfattig sensommar och höst. Vinstockar är egentligen väldigt tålmodiga och härdiga växter, men de kräver ljus. Vårt klimat med långa dagar långt in på hösten är gynnsamt, men det kräver att stockarna kommer igång med blomning tidigt på sommaren. I år inträffade fruktbildningen inte förrän i början av juli d.v.s. minst ett par veckor för sent.

Enda riktigt positiva effekten av denna senmognad var att inte ens fåglarna iddes tjuväta på bären. De snodde dock till sig en del tidigt mogna blå Schuylers, men de gröna Bianca fick vara.

Vi trodde tills väldigt sent i oktober att skörden skulle utebli, men så ljummade och ljusnade vädret till ett par veckor, tillräckligt mycket för att druvorna skulle "mjukna" lite. Det blev ingen stor skörd, ca 30 kg.

Druvorna började jäsa, men dock en ganska kort period. Efter två omtappningar så står de nu "bortglömda" i ca 10 graders värme fram till våren då vi tappar upp vinet på flaskor. Det blir spännande, speciellt som vi inte satte något äppelvin detta år med tanke på knappt om tid. Nu ska vi vårda de här dropparna på bästa sätt.

 

Årets stora händelse var att vi kunde igångsätta den övre vingården. Under några intensiva vårveckor med crescendo 5-6 maj borrades ca 140 hål till ca 100 vinplantor med tillhörande stolpar.

Här intill kan du se några moment från detta arbete. Säsongen avslutades med ett heroiskt rensningsarbete av alla Rävarumpor som frodats under 40-50 års fritt växande. Men nu ska de bort! Sista metrarna rensades i regn under skydd av parasoll och presenning!

 

Under sommaren och hösten har vi renoverat vår stallbyggnad. Den tidigare bostaden för charkuterifabrikant Fredrikssons hästar ska nu bli bostad för familjen, gäster samt plats för verkstad och vintillverkning. Ett fint kallförråd på rännet blir det också.

 

Resan till Toscana i september blev en fin inspirations-kick till att gå vidare med vinodlingen. På resan kom vi i kontakt med trion på Högberga vinfabrik som låter italienarna odla vindruvorna och nöjer sig med att plocka dem och köra hem dem till vinfabriken på Lidingö. Om detta kan du läsa mer om här: Vinresan till Toscana och Högberga vinfabrik.

 

Året avslutades med att ett rekordtjockt snötäcke svepte in vinstockarna.

Löpande noteringar under 2012:

31 december. Faktiskt lite vårkänsla i luften nu när all snön nästan smält bort på kort tid. Måtte inte vinstockarna tro att det är vår innan vi hunnit med vinterbeskärningen, som ska göras när riktiga vintern tonat ut. Kanske i februari?

 

28 december: Nu har vinet fått flytta in i stallet. Ska stå här "bortglömt" i några månader i ca 10 graders rumstemperatur.

 

9 december. Snömängder av sällan skådat mått. Till höger ses den nedre vigården med nästan helt lövfällda vinstockar. Temperaturen har varit under -7 grader (dvs den plockar-kritiska gränsen) bara någon enstaka natt. Vättern håller fortfarande upp temperaturen. Snötäcket har fallit på ofrusen mark så stockarna mår bra i värmen under snötäcket. (Tyvärr gör nog  sniglarna det också!!). De nysatta stockarna i övre vingården ger sig endast tillkänna genom planteringspinnarna. De 30-40 cm höga stockarna döljs helt. Se bild här intill.

 

 2 december. Vinterkylan har slagit till. Ett 15 cm snötäcke hjälper de nya vinplantorna att tackla kylan. De 10 krukplanterade reservplantorna har fått flytta inomhus.
Vinet står och" puttrar". Det är nu omtappat och får nu stå "bortglömt" i svalt läge (10-15 grader) ett par månader i väntan på nästa omtappning.

 

12 november. Jäsningen har bromsat upp redan efter en vecka, men doften känns "rätt". Vi får avvakta ytterligare några dar innan vi vidtar någon speciell åtgärd. Vi träffar vinmakarna på Högberga Vinfabrik på lördag och kan ta lite konsultation då.

 

6 november . Vinet står och puttrar. Det har kommit igång fint. Årets produktion blir visserligen bara 15 liter, men det är en ren bonus eftersom säsongens skörd var borträknad p.g.a. vädret.

 

4 november. Det blev lite skörd ändå!!! Druvorna verkar, trots alla tidigare befaringar, ganska väl mogna. Så vi har plockat av dem och satt en sats på jäsning. Det blev ca 30 kg druvor av sorten Bianca.

 

3 november. Nu är sista skötseln före vintervilan gjord. Det ser ut som om ett gäng mullvadar varit i farten (se bild intill). Nej det är vintertäckning av de känsliga rötterna som är gjorda. På de nysatta stockarna i övre vingården behöver roten inklusive ympstället täckas. Tidigare gjorde vi detta med hjälp av trådkorgar, men det är för mycket arbete att göra det med 125 stocker så i år så täcker vi samtliga stockar med en "mullvadshög" med täckbark.

På en bild till höger kan vi se hur ympstället ser ut. Det är täckt med en grön skyddshinna. Nedtill är alltså en nordamerikansk vinlusresistent rot och ovanpå denna ympas lämplig klimatsort, i vårt fall Bianca, Solaris eller Rondo.

Fågelätna druvklasar! Fågelätna druvklasar!

1 november. Läget i Gränna, och för övrigt i hela Sverige, är det att det inte blir någon fullmogen skörd i år av frilandsodlade vindruvor. Vindruvorna hänger kvar förväntansfulla på halvt avlövade vinstockar. Det är ju så att vinodlare i Sverige måste räkna med att vindruvorna inte orkar fram varje år. Nu har det varit vinskörd -  och ofta rejält riklig sådan  -  de senaste tio åren. Årets skörd påverkades dels av den kalla våren vilket gjorde att blomningen försenades ca tre veckor, vilket i vårt fall innebar att druvbildningen inte kom igång förrän i början av juli. Sedan har sensommaren och hösten varit ovanligt sval och solfattig. Detta sammantaget gör att druvorna inte orkar fram. Det finns heller inget sätt att eftermogna plockade druvor. Aassimilationen (sockerbildningen) avbryts naturligtvis omedelbart när druvan lämnar stocken eller då löven faller av.

Vad händer nu i vingården? Jo, nu ska de nyplanterade stockarna få lite täckning runt foten, upp till ympstället, och de gamla stockarna ska få sina täckkorgar (se bild på korgarna). Därefter får stockarna gå ner i vintervila och på senvintern (feb-mars) gör vi den årliga radikala beskärningen till grund för nästa års gren- och bladväxt.

I vinmakeriet blir det lugnt i år eftersom vi inte har satt varken äpplen eller vindruvor till jäsning. Nu blir det istället fokus på att bygga om det gamla häststallet till att inrymma bland annat vinmakeri (se bild på stallet här intill). Vinkällaren, inrymd i jordkällaren (se bild på jordkällaren här intill) ska också färdigställas. Det finns alltid behov av byggnadsvård!!

15 oktober. Kallt och regnigt väder. Dålig prognos för solmognad. Tanken börjar inrikta sig mot att låta druvorna sitta kvar tills kylan sätter gränsen, d.v.s. vid -7 grader. Eiswein?

 

8 oktober.Det står nu ganska klart att Bianca-druvorna inte kommer att hinna mogna. Fåglarna har nu hittat de tillräckligt mogna Schuyler-druvorna och mumsat på dem. Se bilden här intill.

Kanske skulle man rentav kunna låta fåglarna avgöra mognaden. En idé är att lämna några klasar lätt åtkomliga för fåglarna och invänta deras stöld. Vi har fortfarande inte klätt in vinstockarna med nät så den möjligheten återstår. Inte mer än rätt att de rackarna ska få göra lite nytta!!

Höst i vingården.
Bianca-druvorna 8 september Bianca-druvorna 8 september

Redan oktober!! Vädret har varit regnigt och solfattigt senaste veckorna. Det är nu frågan om vindruvorna kommer att hinna mogna ordentligt innan kölden slår till. Hur som helst så har fåglarna ännu inte visat intresse för druvorna, vilket tyder på att mognaden och den eftersträvansvärda sötman dröjer.

 

Beredning av grusgångar. Beredning av grusgångar.

Det som klarats av under sensommaren i vingården är rensning av ogräs, främst s.k. rävarumpor, samt färdigställande av uppbindningen.

Årgång 2012 av Bianca.
Övre vingården nyårsafton 2012
Nedre vingården 9 december.
Övre vingården dold av snö. 9 december.
Nedsättning av stolpar.
Montering av bindtråd.
Ogräsrensning.
2012 års skörd. Trots allt!
Ej riktigt mogna Bianca-druvor; 5 okt.
Vintertäckning.
Ympställe.