Skörd i Toscana 2012.

Vi var i sydvästra Toscana  - bl.a. Bolgheri, Montalcino, Maremma  -   i september och plockade vindruvor och provade områdets utmärkta viner; IGT, DOC, DOCG och supertoscanare. IGT står för Indicazione Geografica och anger ett för lokalområdet typiskt vin. DOC står för Denominazione di Origine Controllata och är en kontrollerad klassning. Lägger man till ett G (e Garantita) så är vinet även provsmakat av "vinmyndigheten". En supertoscanare är en blend av olika vinsorter med inblandning av icke-italienska druvor,  så som Merlot och Cabernet Sauvignon, för att skapa ett bästa möjliga vin av internationell höjd. Av Supertoscanare smakade vi bl.a. Sassicaia och Ornellaia under besöket i Bolgehri. Dessa kostar uppemot 2000 kr per flaska (senare årgångar) och får nöja sig med en plats i minnets vinkällare.

Vid besök i Montalcino träffade vi av en tillfällighet på självaste "Mr Brunello" (Franco Biondi Santi) på vingården Tenuta Greppo. Den 90+-årige farbrorn njöt tydligt av situationen. Två prestige-flaskor "DOCG Annata" inhandlades."Annata" har producerats av Sangiovese-vistockar som är mellan 10 till 25 år gamla och vinet har lagrats minst 36 månader i Slovenska ekfat. Vinet blir som bäst efter ytterligare 10 till 25 års lagring på flaska. "Riserva" är snäppet ännu vassare  -  och väsentligt mycket dyrare.

Druvorna vi plockade på en vingård i Maremma har direkttransporterats i kyl-bil till Sverige för att beredas till vin på Högberga vinfabrik, på Lidingö. Vi plockade mest Sangiovese och Cabernet Sauvignon men även Merlot som fanns kvar på grund av att vinskörden detta år försenats av det supertorra vädret. Vi ser fram emot en härlig blend om ca ett år. Mitt önskade blendrecept är ca 60% Sangiovese och resten fördelat på Merlot och Cab, ungefär hälften vardera.

Är du intressrad av ett eget vinäventyr? Då kan vi rekommendera Wi-resor.

Franco Biondi-Santo Franco Biondi-Santo

Här bredvid står Franco Biondi-Santo utanför sin bostad på vingården Tenuta Greppo. Det sägs att han dricker ett glas vin om dagen av sitt Riserva-vin, det som kostar oss konsumenter ca 2000:- kronor per flaska. Det är fortfarande Franco själv, över 90 år gammal, som vid provsmakning av varje årgångsvin av Riserva, efter 3 års fatlagring, slutligen avgör om det ska bli en Riserva. Vingården producerar ca 80.000 flaskor per år, varav ca 6.000 är Riserva de år dessa förekommer.
Anm: Vi har senare fått veta att Franco Bondi-Santo avled under 2013, 93 år gammal.

 

 

(Klicka gärna på någon av bilderna för att förstora bilden).

Vingården Pianirosso - vår bas i Toscana.
Druvorna rensas.
Druvplockning i Maremma-området
"Välj fyra fel" eller "en katt bland hermelinerna"?
Härligt mogna Sangiovese
Koll av plockfärdiga Merlot-druvor.
Druvorna plockade.
Druvorna omhändertas på Högberga Vinfabrik.