Solaris smak och doft.

Solaris ger viner med ungfruktiga tropiska toner som melon, banan samt en del parfymerade karaktärer. Även päron, nöt och krusbär är vanligt att hitta i både smak och doft i ett vin på Solaris. När druvorna skördas sent får vinerna gärna en lite sötare ton och då kommer även honung, mandel och ananas att bli framträdande.


Svenskfavoriten Solaris, åtminstone för svenska vinbönder, är en grön druva som är framtagen av vininstitutet i Freiburg. Druvan är en korsning mellan sorterna Merzling (en korsning av Seyve-villard 5276 och korsningen Riesling x Pinot Gris) och GM6493 (korsning mellan Zarya Severa x Muscat Ottonel), framtagen inte minst för att klara svalare klimat.
Solaris tillhör arten Vitis Vinifera, också godkänd av EU som sådan, då druvans härstamning till stora delar är från andra druvor inom samma art. Fortfarande kan man emellertid se den gå under benämningen hybriddruva, något som idag alltså är felaktigt.
Högavkastande Solaris är en så kallad piwi planta, det vill säga en druvsort som har god motståndskraft mot mjöldagg och andra sjukdomar inklusive botrytis-angrepp, och är en del av resultatet av ett förädlingsprogram i Tyskland inriktat på att ta fram sjukdomsresistenta druvsorter. Den har dessutom en mycket kort växtperiod, vilket är en av anledningarna till att den nått så stora framgångar i Sverige. Däremot behöver den beskäras ordentligt under sommaren då den växer kraftigt.
 
Solaris ger viner med ungfruktiga tropiska toner som melon, banan samt en del parfymerade karaktärer. Även päron, nöt och krusbär är vanligt att hitta i både smak och doft i ett vin på Solaris. På vetenskaplig grund har man också konstaterat en smakton som påminner om svarta vinbär.
När druvorna skördas sent får vinerna gärna en lite sötare ton och då kommer även honung, mandel och ananas att bli framträdande.
 
Viner på Solaris passar bro ihop med lättare fiskrätter, gärna mager sådan med enkla tillbehör och rena smaker. Även skaldjur går riktigt bra, då gärna räkor eller krabba. Prova med att servera en varm sallad på skaldjur med citrussyrliga tillbehör, viktigt inte minst för att matcha vinets syra. För köttälskaren är kyckling eller kalkon det som gäller och då åter till rena, enkla tillbehör med syrliga toner.


.

Odlingsråd för nybörjare.

Odling av vindruvor börjar med att göra en ymp eller skaffa en färdigympad vinplanta. Detta gör man för att få en så frisk vinstock som möjligt, då roten oftast är av en nordamerikansk vinlusresistent typ. Plantera ympen vår eller höst för att inte riskera att plantan dör av torka. Den ska inte heller övervattnas utan bara skyddas mot torka. Plantan ska så fort som möjligt söka sig med rötterna mot djupet för att söka vatten. Om plantan övervattnas kommer den att bilda för mycket ytliga rötter vilket hämmar den långsiktiga produktionen av druvor. Gräv ner plantan i en hinkstor grop med vanlig planteringsjord så att ympstället ligger några centimeter ovan ytan. Håll ytan runt plantan ogräsfri åtminstone de första åren. Däremot ska plantan konkurrera med omgivande växter så som gräs, klöver, äng och dylikt. För att få plantan att fokusera på att bilda djupa rötter kan man djupbeskära ca 50 cm runt plantan ett par gånger under grönväxtsäsongen. Låt plantan skjuta ett par skott. Bryt bort övriga. Stöd plantan med en pinne/stång, som grönväxten kan stödbindas i. När grönväxtsäsongen är över börjar beskärning och huvudschemat är vinterbeskärning (då grundstrukturen för kommande säsong skapas) och växtsäsongsbeskärning (då den gröna bladväxten formas).
Första två åren är beskärningen lika för i princip alla odlingstyper och från tredje året får man välja beskärningsmodell. Vi återkommer till detta.
Odlingsplats: Vinrankor vill ha
1. Sol 
2. Lä 
3. Vatten
och gärna mineralrik, gärna kalkhaltig jord. En placering där skarpa morgonsolstrålar undviks är ett plus.
Första året: När bladen fallit har du en planta med två stänger (eller skott på odlarspråk). Du kan vänta tills plantan har djupast vintersömn (någon gång i perioden december-februari) och då välja att behålla ett av de två skotten. Det ena klipps bort helt och det andra kortas ner till ca 50 cm.
Andra året: Under växtsäsongen låter du de två översta skotten bilda en klyka. Alla skott och annan grönväxt därunder tas bort. Alla druvämnen (ser ut som små miniklasar) tas bort helt de första två åren. Vid den andra vinterbeskärningen ska resultatet bli ett Y med klykan ca 40-50 cm över marken. Y-ets totala höjd bör vara ca 1,5 meter.
Nu är det dags att välja beskärningsmodell dvs hur du vill att plantan ska formas framöver. Vi beskriver här den vanligaste modellen för vinproduktion: Enkel Goyot. Det ena av skotten i Y-et ska böjas ner och fästas horisontellt längs en tråd som du monterat med hjälp av en ställning t.ex. två stolpar. Kapa det nedböjda skottet så att 6-8 nya skott kan bildas längs detta nedböjda skott i vertikal ledd. Det återstående skottet i Y-et kan antingen skäras bort helt eller sparas från första knoppämnet som kan användas för nästa års nedböjning (som kallas cordon på odlarspråk). 
Tredje året: Under den tredje växtsäsongen ska grundstrukturen vårdas dvs 6-8 vertikala skott som växer lodrätt upp från cordonen. All övrig grönväxt tas bort. Undantaget det lilla sidoskottet från Y-et, om du sparat det. Som förberedelse för tredje säsongen har du lagt nya dubbla trådar på ca 40-50 cm höjd ovanför enkeltråden. 2-3 sådana nivåer med dubbeltrådar behövs.
Nu leder du de vertikala skotten mellan trådarna så att skotten står så rakt som möjligt. Vid behov kan skotten fästas mot trådarna. Alla tjuvskott upp till första dubbeltråden tas bort. Behåll endast en druvklase per vertikalskott, den fukllt utvecklade klase som sitter närmast cordonen dvs 6-8 klasar per vinstock.
Fjärde året: Denna vinterbeskärning görs så att all växtlighet utom nästa års cordon och nästa års cordonkandidat skärs bort. En försiktighetsprincip är att spara två cordonkandidaterer och välja en av dem vid en senare tidpunkt när du böjer ner cordonen längs enkeltråden dvs resutatet är samma figur som år tre. Böj ner och bind fast cordonen när senvintersolen mjukat upp grenarna.

Fortsättningsvis upprepas detta varje år.

Generellt råd: Beskär inte för lite. Varje år ska ca 80% av vinrankan förnyas.
 

Solaris

Fakta om Solaris.

Odlas: I Sverige, Danmark, Tyskland, Schweiz, England samt i norra USA och Canada.
Kända områden: I synnerhet i Skåne, Österlen och vid södra Vättern där den idag skördar stora framgångar då den visar sig passa väldigt väl i det kalla nordiska klimatet. Relativt flitigt förekommande i Baden (Tyskland). Sägs också öka i England, i de södra delarna.
Smak: Relativt eldig med inslag av melon, banan och grapefrukt och har en medelhög till hög syra. Solaris har en mycket kort växtperiod och lämpar sig därför att göra även sött vin på.
Serveringstemperatur: 6-8 grader.
Passar till: Torra viner på Solaris passar till lätta fiskrätter, gärna räkor och andra skaldjur. Även mager fisk är utmärkt till Solaris. Vill man hellre ha kött till sitt vin på druvan är vitt kött som kyckling och kalkon det allra bästa.
Beteckning: FR 240-75 alternativt Freiburg 240-75 (Tyskland) , vilket egentligen är Solaris korsningskod.

Enkel Goyot.

Enkel Guyot innebär att ett av den gångna säsongens årsskott närmast stammen får vara kvar, allt annat beskärs bort. Skottet böjs ner och binds horisontellt längs den nedersta tråden i spaljén. Detta skott blir nästa säsongs huvudgren från vilken nya årsskott skjuter upp och binds mot spaljétrådarna.