År 2011 ett mellanår.

Nya tag 2011 då iIlskan över höstens fågelrajd har dämpats. Strategin är uttänkt. I höst ska stockarna nätas in. Redan under sommaren ska en attrapp-uggla vaka över druvorna. I augusti riggas näten. Hela pergolan nätas in med vanliga fruktträdsnät som länkas samman. Ett par stackars småfåglar fastnar i nätet. Dessa är av en sort (talgoxe) som knappast kan beskyllas för grov stöld. Jag misstänker starar och trastar.

Nu uppstår ett annat problem: Mitt i skördetiden, d.v.s. i mitten av oktober, ska Anna-Maria och jag åka på en resa till Israel. Det finns en möjlighet att vänta med skörden tills början av november, om druvornas mognad tillåter det. En inspektion ett par dagar före resan gör att vi fegar ur och bestämmer oss för skörd. Under mörkrets inbrott tar vi ner druvorna  -  det är bort emot 40 kg  -  och grovmaler dem i köttkvarn. En del av druvorna har vi lämnat till Steffi för juicepressning. Men sedan då? Vinjästen har förberetts genom förjäsning med russin. Camilla, dottern, har lovat att ta första veckans arbete med att tillse, röra om och filtrera druvorna. Detta arbete utfördes på bästa sätt med Jacob som assistent. Hemkomna från Israel-resan så omhändertog vi knappt 20 liter vin på jäsning.

Parallellt med detta har jag för andra året satt till en sats äppelvin. Förra årets resultat blev godkänt bra, fast ett relativt starkt vin, och nu försöker vi göra ett lättare vin på en annan vinjästbas (Bernkastler).

Denna vinproduktion infaller dock under en ganska kaotisk boendeomställningsperiod varför både äppelvin och druvvin står "bortglömda" i Gränna en längre period. Äppelvinet mognar fint och ser jättebra ut - och smakar utmärkt - men druvvinet vill inte klarna. Detta tappas upp på flaskor i augusti och vi får se längre fram vad det blir av detta.

Det får bli annat fokus på vinmakeriet så småningom när tiden tillåter!!

Vinterkorgar om fötterna.