År 2020 var genombrott för vårt vin.

Under 2020 lanserade vi inte mindre än 4 viner på Systembolaget. Förutom Rudu Vitt Solaris 2019, som lanserades i september, blev 2017 års vin en stor överraskning. Efter att ha legat lagrad i drygt två år visade det sig att den genomgått spontan malolaktisk jäsning och därigenom fått reducerad syra (åppelsyran omvandlas till den mildare mjölksyran) och en "utvecklad smak", som Systembiolaget uttrycker sig. Hur som helst blev det en populär sort bland vinkännare. Men först lanserades Rudu Vitt Solaris 2018, som egentligen skulle gått till Systembolaget redan i slutet av 2019 men av administrativa skäl sköts på till februari 2020. På så sätt blev det alltså fyra lanseringar under ett och samma år.
Viskörden blev kvalitativt mycket bra men kvantitativt mer normal. Vi skördade strax under ett ton Solaris.
Under 2020 planerade vi också för den första lanseringen av fruktvin på Systembolaget. Det är ett mousserande vin på vita vinbär och jäst enligt mèthode traditionnelle. Den lanseras med namnet Rudu Sparkling, som syftar på förebilden Knutstorp Sparkling, ett vin som tillverkades på gården Knutstorp utanför Aneby under åren 1890-1970. 

Höstvila i vingården.

Vinskörd.

Måndagen den 12 oktober togs årets skörd i Rudu. 14 entusiastiska plockare gjorde jobbet på några timmar och de fina druvklasarna gjorde att väldigt lite tid behövde läggas på tidsödande rensning.

90 lådor kördes ner till vineriet.
90 lådor kördes ner till vineriet.
Invägning.
Invägning.
Både 4-hjuling och traktor skötte transporterna.
Både 4-hjuling och traktor skötte transporterna.

Intensivt i vingården.

Nu förbereds vingården för slutmognad av vindruvorna, vilket innebär att vinstockarna bladas av nedtill för att blottlägga druvorna. Sedan sätts nät för att skydda druvorna.

I växthuset är druvorna ätmogna. Först kommer Himrod och några veckor därefter kommer Romulus. Kärnfria och obesprutade vindruvor.

Knoppning i växthuset.

Snart är grönsäsongen igång igen. Åtminstone i växthuset. Romulus knoppar börjar spricka och bladämnet kan skönjas. Jordgubbsplantorna trittar på. Dessa blommar om ett par veckor.

Uppbindning klart.

Äntligen fredag!! Äntligen klar. Årets beskärningsstrategi blev annorlunda, men samtidigt har ju vädersituationen varit fullständigt oförutsägbar. Den där klassiska köldknäppen kom ju aldrig.
Men nu väntar vi på knopp och blad.

Fredag 27 mars.
Fredag 27 mars.

Vinterbeskärning i full gång.

Ja, fast vinter har det ju knappast varit. Men vinstockarna verkar pigga och förväntansfulla och verkar gilla frisering och ompyssling. Även om friseringen är ganska radikal. Ca 50-75% av vinstocken skärs bort och endast material för att böja ner en cordon sparas.

Vår i växthuset.

Nu är vinstockarna i växthuset färdiga inför grön-perioden. Snart står dessa omgivna av växthungriga jordgubbar. Så snart bladen är utslagna kommer en preventiv svavelbehandling att göras.

4 mars

Trevlig artikel i Jönköpings Posten om oss vinodlare i vårt lokala område. Du kan läsa mer här. 

"De älskar livet som vinbönder". Artikel i JP.

Trevlig artikel i Jönköpings Posten om oss vinodlare i vårt lokala område. Du kan läsa mer här. 

Vårt Solaris 2019 på Systembolaget 1 sep.

På Systembolaget i Gränna, Huskvarna och A6 finns vårt Solaris 2019 från 1 sep. Nedan kan du läsa om vinet från Systembolagets info-sidor.
Detta är vår tredje lansering. Tidigare i år har Solaris 2017, Rosé 2017 och Solaris 2018 släppts på Systembolaget.

Vårt rosévin 2019 på gång.

Vårt rosé börjar bli färdigt för att skickas till Systembolaget för provsmakning och sedan lansering, som planeras till april 2021. Den är delvis lagrad på ekfat, naturligtvis gjorda av vår lokalt odlade Visingsö-ek. Faten är tillverkade av Sveriges enda tunnbindare (Thorslunda).

Våra viner finns på Systembolaget.

Rosé 2017 är helt slutsålt på Systembolaget. Rudu Vitt 2017 är också slutsålt, MEN den 1 september kommer Solaris 2019.

Vårt Solaris 2018 som lanserades 1 februari tog fort slut. Den 1 juni lanserade vi två 2017 års vin som mognat i ståltank och har genomgått en malolaktisk jäsning, som ger vinet en mogen touch och extra arom. Du kan läsa om Systembolagets provresultat nedan.
Vi kan nu efter några veckors försäljning se att båda 2017 har mottagits väl, speciellt har Rosé uppåskattats som en somrig sällskapsdryck. Vi kommer därför att lansera en Rosé 2019 till nästa vår/sommar, eventuellt med en liten touch av ekfat (från Visingsö förstås).

Först det vita vinet.

Not: Finns på Systembolaget i Gränna, Huskvarna och A6/Jönköping.

Sedan rosé-vinet.

Not: Är tyvärr slutsålt på Systembolaget i Gränna. Några flaskor kvar i Huskvarna och A6/Jönköping.

Nu lanseras årgång 2017.

Vårt egentillverkade vin säljs på Systembolaget som ligger 260 m från bageriet/butiken.
Vi har sålt slut på vårt Solaris 2018 men den 1 juni kommer två viner  -  Solaris 2017 och Rosé 2017 att lanseras på Systembolagen i Gränna, Huskvarna
och A6.
.

Efter drygt 24 månaders lagring släpper vi nu 2017 års vin på Systembolaget. Att 2017 släpps efter 2018 beror på att 2017 hade större restsötma och har stått kyllagrad för att i långsam takt få genomgå en malolaktisk jäsning. Det innebär att en del av äppelsyran har omvandlats till mjölksyra och då gett vinet en "rundare" smak. Det har också höjt alkoholhalten med drygt 1% till 14,08% på Solaris, för att vara exakt.

Vanligtvis låterr man inte vitt vin genomgå malolaktisk jäsning men under vissa förutsättning är det lämpligt och fördelaktigt att låta det ske. Vi har alltså inte tillsatt extra bakterier utan jäsningen har skett spontant. Det ska bli intressant att få smakrespons på 2017. Systembolaget ska inom kort prova vinet och då ge sin beskrivning av smak och doft. Lite längre ned på sidan kan du se hur man beskriver 2018. Med all säkerhet kommer 2017 att innehålla associationer åt honung, gula päron ..... ja, vi får snart se.

Lansering på Systembolagen i Gränna, Huskvarna och ev A6 1 juni. Aktuella uppdateringar om detta på den här sidan, naturligtvis.

Premiär på Systembolaget.

Lanseringen av vårt Solaris 2018 ägde rum måndagen den 3 februari på Systembolagets butiker i Gränna och Huskvarna. 
Slutsålt i Huskvarna, men några flaskor kvar i Gränna (28 st, 5 mars)