Välkommen till Två Liljor.

Vingården och butiken finns på Bergsgatan 44, mitt inne i Gränna. Parkera gärna på torget och gå de ca 50 m norrut till oss.

Öppettider:
Torsdag 11-15
Fredag 30 okt  11-20: Specialerbjudande
PROVSMAKA VÅR PREMIUM ÄPPELMUST från RUDENSTAMS.
Vi bjuder på GLÖGG.

Vårt Solaris 2019 på Systembolaget 1 sep.

På Systembolaget i Gränna, Huskvarna och A6 finns vårt Solaris 2019 från 1 sep. Nedan kan du läsa om vinet från Systembolagets info-sidor.
Detta är vår tredje lansering. Tidigare i år har Solaris 2017, Rosé 2017 och Solaris 2018 släppts på Systembolaget.

I galleriet: Christine Tallberg

Få har väl lyckats sprida så mycket änglar som Christine Tallberg. Hon tovar sina skapelser av ull och ger dem läckra naturfärger. Vålkommen in och njut av änglar i olika storlekar och färger.

Vinskörd.

Måndagen den 12 oktober togs årets skörd i Rudu. 14 entusiastiska plockare gjorde jobbet på några timmar och de fina druvklasarna gjorde att väldigt lite tid behövde läggas på tidsödande rensning.

90 lådor kördes ner till vineriet.
90 lådor kördes ner till vineriet.
Invägning.
Invägning.
Både 4-hjuling och traktor skötte transporterna.
Både 4-hjuling och traktor skötte transporterna.

Genvägar till senaste nytt:
-  Vinskörd  (12 okt). Se ovan.
-  Solaris 2019 på Systembolaget (1 sep). Se ovan.
-  
Två viner 2017 på Systembolaget (1 juni). Se nedan.
-  Rosens viktiga uppgift (18 maj). Se nedan.
-  Äppelmust för varje smak (1 maj). Se nedan.
-  Full fart i växthuset (21 apr). Se nedan.
-  Must eller vin (10 apr). Se nedan.
-  Knopp i växthuset (1 apr) Se nedan.
-  Lansering av 2017 på SB (27 mars).  Se nedan.
-  Vinterbeskärning (18 mars). Se nedan.
-  Vår i växthuset (4 mars).  Se nedan.
-  Lansering på Systembolaget (27 jan). Se nedan.
-  Artikel i JP (27 dec). Klicka här.

 Medlem i Föreningen Svenskt Vin.

www.svensktvin.se

Intensivt i vingården.

Nu förbereds vingården för slutmognad av vindruvorna, vilket innebär att vinstockarna bladas av nedtill för att blottlägga druvorna. Sedan sätts nät för att skydda druvorna.

I växthuset är druvorna ätmogna. Först kommer Himrod och några veckor därefter kommer Romulus. Kärnfria och obesprutade vindruvor.

Våra viner finns på Systembolaget.

Rosé 2017 är helt slutsålt på Systembolaget. Rudu Vitt 2017 är också slutsålt, MEN den 1 september kommer Solaris 2019.

Vårt Solaris 2018 som lanserades 1 februari tog fort slut. Den 1 juni lanserade vi två 2017 års vin som mognat i ståltank och har genomgått en malolaktisk jäsning, som ger vinet en mogen touch och extra arom. Du kan läsa om Systembolagets provresultat nedan.
Vi kan nu efter några veckors försäljning se att båda 2017 har mottagits väl, speciellt har Rosé uppåskattats som en somrig sällskapsdryck. Vi kommer därför att lansera en Rosé 2019 till nästa vår/sommar, eventuellt med en liten touch av ekfat (från Visingsö förstås).

Först det vita vinet.

Not: Finns på Systembolaget i Gränna, Huskvarna och A6/Jönköping.

Sedan rosé-vinet.

Not: Är tyvärr slutsålt på Systembolaget i Gränna. Några flaskor kvar i Huskvarna och A6/Jönköping.

Vingårdsbutiken är öppen
torsdag 11-17, fredag 11-15
och lördag 11-15.

Då har vi nybakat ekologiskt bröd på kulturspannmål. Sedan finns förstås knäckebröd. Dessutom Rudenstams Premuium Äpple Must och vår goda vindruvsmarmelad från Röttle. Och en del annat.


 

Rosens viktiga uppgift.

Visst pryder rosen alltid sin plats, men i vingården har den sin speciella uppgift att förebåda eventuella skadeangrepp. Lite löss bryr vi oss inte så mycket om men mjöldagg vill vi ha järnkoll på. I växthuset släpper vi ut svavelånga varje natt så risken för mjöldagg bör vara .väldigt begränsad. Så i växthuset kan rosen få ägna sig mest åt sin fantastiska skönhet. Roskompisarna på frilandet har däremot en mycket skarpare uppgift, för där kör vi svavelfritt så långt det går.

Äppelmust för varje smak.

Äppelmust har en stor variation i upplevd syra och sötma. Äppelsyra finns ju i både vin och must, men i musten gifter sig syran med alla de olika aromer som äpplen innehåller. Den kraftfullaste måltidsmusten är Transparente Blanche och den mest insmickrande dessertmusten är Rubinola.
All Premium Äpple Must är gjord med maximal hantverkmässighet och utan kompromisser i kvalitetstänk.
Här nedan ser vi en Rubinola som stolt flankerar en äppelkaka med råkräm, som heller inte innehåller några kompromisser.

Must eller vin?

Vår Premium Äpple Must har vinpotential. Mer än så, faktiskt. Ta påskbuffén som exempel: En Gravensteiner eller Transparente Blanche har syrakraft att matcha påskbordet. Även sillen. Vill du ha en ännu tydligare syra men också den bärarom som ofta ett vin ger kan du prova en must med svarta vinbär. T ex Aroma + svvb eller vår specialare Cassis som har en fermenteringstouch. Vill du lära mer om detta är du välkommen på en dryckesprov-ning, som återupptas så snart virusläget tillåter.

Vi säljer både bröd och vin, men det är 215m mellan varuhyllorna.

Brödet, som bakas på gamla, ursprungliga och nyttiga mjölsorter säljs i vårt bageri -    som drivs av Mellins  -  med öppettider enligt hemsidan ovan.
Gränna har ju blivit nästan lika känt för sitt knäckebröd som för polkagrisar. Det finns ett antal knäckebrödstillverkare i staden, men vi tror att vi är relativt ensamma om att baka på gamla och ekologiska mjölsorter, oftas spelt. Ibland tillsätts någon krydda som passar säsongen.

Vårt egentillverkade vin säljs på Systembolaget som ligger 260 m från bageriet/butiken.
Vi har sålt slut på vårt Solaris 2018 men den 1 juni kommer två viner  -  Solaris 2017 och Rosé 2017 att lanseras på Systembolagen i Gränna, Huskvarna
och A6.
.

Knoppning i växthuset.

Snart är grönsäsongen igång igen. Åtminstone i växthuset. Romulus knoppar börjar spricka och bladämnet kan skönjas. Jordgubbsplantorna trittar på. Dessa blommar om ett par veckor.

Nu lanseras årgång 2017.

Efter drygt 24 månaders lagring släpper vi nu 2017 års vin på Systembolaget. Att 2017 släpps efter 2018 beror på att 2017 hade större restsötma och har stått kyllagrad för att i långsam takt få genomgå en malolaktisk jäsning. Det innebär att en del av äppelsyran har omvandlats till mjölksyra och då gett vinet en "rundare" smak. Det har också höjt alkoholhalten med drygt 1% till 14,08% på Solaris, för att vara exakt.

Vanligtvis låterr man inte vitt vin genomgå malolaktisk jäsning men under vissa förutsättning är det lämpligt och fördelaktigt att låta det ske. Vi har alltså inte tillsatt extra bakterier utan jäsningen har skett spontant. Det ska bli intressant att få smakrespons på 2017. Systembolaget ska inom kort prova vinet och då ge sin beskrivning av smak och doft. Lite längre ned på sidan kan du se hur man beskriver 2018. Med all säkerhet kommer 2017 att innehålla associationer åt honung, gula päron ..... ja, vi får snart se.

Lansering på Systembolagen i Gränna, Huskvarna och ev A6 1 juni. Aktuella uppdateringar om detta på den här sidan, naturligtvis.

Våra dryckesprovningar

På grund av Corona-pandemin är våra dryckesprovningar tills vidare inställda.
För mer info klicka här.

Uppbindning klart.

Äntligen fredag!! Äntligen klar. Årets beskärningsstrategi blev annorlunda, men samtidigt har ju vädersituationen varit fullständigt oförutsägbar. Den där klassiska köldknäppen kom ju aldrig.
Men nu väntar vi på knopp och blad.

Fredag 27 mars.
Fredag 27 mars.

Vinterbeskärning i full gång.

Ja, fast vinter har det ju knappast varit. Men vinstockarna verkar pigga och förväntansfulla och verkar gilla frisering och ompyssling. Även om friseringen är ganska radikal. Ca 50-75% av vinstocken skärs bort och endast material för att böja ner en cordon sparas.

Vår i växthuset.

Nu är vinstockarna i växthuset färdiga inför grön-perioden. Snart står dessa omgivna av växthungriga jordgubbar. Så snart bladen är utslagna kommer en preventiv svavelbehandling att göras.

4 mars

Premiär på Systembolaget.

Lanseringen av vårt Solaris 2018 ägde rum måndagen den 3 februari på Systembolagets butiker i Gränna och Huskvarna. 
Slutsålt i Huskvarna, men några flaskor kvar i Gränna (28 st, 5 mars)

"De älskar livet som vinbönder". Artikel i JP.

Trevlig artikel i Jönköpings Posten om oss vinodlare i vårt lokala område. Du kan läsa mer här. 

Ett berg av knäcke.

Vi bakar ett tunt aromatiskt knäckebröd på speltmjöl, som är en gammal mjölsort med mycket smak och nyrttiga fibrer. Som julknäcke har vi ett speltknäcke med dadlar, som även ger knäcket en fin brun färg.

Årets glögg på gång.

Vår glögg görs med den finaste äppelmusten, Premium Åpple Must, på äpplet Ingrid-Marie. Bara det doftar jul!! Sedan gör vi ett avkok på äkta kryddor; Ceylon-kanel, kardemummakärnor, nejlikor, färsk ingefära och vaniljstång. Ekologiska förstås, där så finns.
Inga tillsatser och inget tillsatt socker, naturligtvis. Resultatet blir en aromrik, äppeldoftande och lagom söt glögg, som även tilltalar barnen. Vill man vuxenspetsa den lite så är en skvätt calvados perfekt.

Äppelcidervinäger.

Om man har ett musteri så råder allra bästa förutsättningar för att göra en bra vinäger. Finast blir det på äpplen som pressats för högkvalitativ must. Vår äppelcidervinäger blir till av att slattar från mustningen samlas upp i en tunna som är ingrodd med vinäger sedan tidigare. Först får musten vildjäsa till en torr cider. Därefter får cidern under fritt tillträde av luft med rumstemperatur .börja omvandlingen av äppelsyra till ättikssyra samtidigt som alkoholen tillbakabildas.. Restprodukter bildar skikt som sjunker till botten och på ytan lägger sig ett geléaktigt lock som på vinägermakarspråk kallas "mamma". När vinägern når en viss klarhet och mamman en viss tjocklek är vinägern färdig. Denna process tar flera år. Resultatet blir en klar och guldfärgad vinäger som smakar fantastiskt friskt. Många tycker att en bra vinäger ska drickas som en hälsodryck: En tsk vinäger i ett glas vatten. Prova. Det ger garanterat positiva hälsoeffekter.
Vår vinäger finns att köpa i vår butik i Gränna samt i Rudenstams Gårdsbutik.

Tunt knäckebröd.

Tunt ska det vara, säger Joel, och hälsosamt med den gamla mjölsorten spelt, som också är ekologiskt odlat. Den millimetertunna degen nästan smälter i munnen. Pröva med en smnakrik ost eller en mustig grönsaksröra. 

Äppelcidervinäger.

Vi har just tappat på flaska ca 150 liter äppelcidervinäger. Vi göär den av äppelmust som får torrjäsa till cider och sedan fortsätta sin syraomvandling i långsam takt tills all äppelsyra har blivit ättikssyra. Det har i detta fallet tagit drygt tre år. Nu sätter vi en ny sats genom att hälla samman cider- och vinslattar och sedan toppa med mamma (ett geléaktigt flytskikt) från den tidigare vinägern..Vi har även en sats på väg som vi tar inom 3-6 månader.
Den nytappade vinägern kommer att säljas i 250 ml flaskor i Rudenstams Gårdsbutik samt i Två Liljors Vingårdsbutik. 

Vinodling som passion.

Och även som pension, kanske. Jönköpngs-Posten har gjort en artikel som ganska väl speglar livet som vinodlare och entrprenör. Vill du läsa mer om detta kan du klicka här.

Solaris 2018 snart på Systembolaget.

Solaris 2018 blev ett fruktigt och kraftfullt vin som föll både Svenskt Vins ordförande och Systembolaget på läppen. Vi fick en bronsmedalj (inga silver- och guldmedaljer delades ut denna gång). Lanseringen på Systemet sker i februari 2020 och preliminärt är det butikerna i Huskvarna och Gränna som omfattas. 

Vinskörd 2019.

Den 7 oktopber blev det skörd detta år. En fantastisk tur med vädret: Några frostbitande nätter innan och en strålande sol under hela skördedagen. Dessa 10 personer (Anna-Maria och Jeurgen rattade vineriet) plockade 2 ton druvor på en dag. Förman Bengt och chaffis Peter hade helkoll.

Peter, Inger, Jeurgen, Peter, Gunnel, Eva, Bengt, Per Magnus, Hans, Rose-Marie, Anna-Maria och Ralle. (Klicka för att förstora bilden).

Höstbild över vingården i Rudu.

Den 7 oktober jobbade tio personer med att skörda druvor. Nu återhämtar sig vinstockarna. Håller på att fälla löv och går in i viloperiod. Nästa moment är klippning av gräsgångar och sedan blir det vinterbeskärning, den stora beskärningen i februari.

Årets Transparente Blanche.

De härligt lime-färgade äpplena trillar ned i tvättkaret för att några steg senare hamna i en flaska och bli en frisk måltidsdryck. Någon vecka innan full mognad - när skalet är spänstigt och fruktsaften fyller gommen med tannin -  plockar vi Transparente Blanche. Årets skörd är snäppet syrligare och distinktare smaktoner än förra årets solmogna äpplen. Vi har tillgång till 10-12 ton detta år, vilket ger minst 5500 flaskor potent must.Transpartente Blanche  .

Grönbeskärning.

Några veckor efter blomningen är det dags för uppbindning, beskärning och avlövning. För att ge druvorna mera av ljus och sol och för att hindra fuktinstängning så tar vi bort löv längst ner på stocken och blottlägger druvorna. En kompletterande avlövningh görs om ett par veckor. Påbilden nedan ses en orörd rad till vänster och en tillfixad rad till höger.

Alltid något att fixa.

Att ha gamla hus innebär kontinuerligt underhåll. I våras var det dags för trappan till Stugan att få en översyn. Stegstenarna upprätades, tätning med kalkcement och uppsättning av ett nytt trappräcke i klassisk stil, gjort av en lokal smed med Frank som designer och montör. Här svetsar Frank den nedersta fästpunkten, som fick flyttas i sidled 8 cm när trappan blev "rak".

Galleriet.

Galleriet är nu öppet på samma tider som butiken dvs torsdagar och fredagar. Mer om detta här.

Fin artikel i Gränna Tidning.

I Gränna Tidning, som är det stora tuiristbladet på sommaren och som bl a går som bilaga till JönköpingsPosten, fick vi en generös artikel tillsammans med vår lilla annons om bageri, butik och galleri. Vi skjuter här fram bageridelen med Joel och Anna Mellin för att ge "Mellins" utrymme som inropare till verksamheten. Joel och Anna gör ett jättefint jobb och vi önskar dem all lycka och framgång i deras olika projekt framöver.

Färdigbeskuret i växthuset.

I växthuset har vårvärmen, med lite hjälp av tillförd värme, börjat leda vinrankorna i knopp. Härinne är cordon:erna redan nedböjda och redo för knopp och skott. Vi hoppas att blomningen är igång i mitten av maj så att skörd kan börja tas i mitten av augusti.

Fin artikel i Jönköpings Posten.

Nytt bageri satsar på gamla sädesslag
Hälsa och miljö är grundstenarna hos företagarna Anna och Joel Mellin, som nyligen öppnat upp verksamhet i nya lokaler i Gränna.
– Vi vill få folk att förstå nyttan med gamla sädesslag som enkorn och emmer, säger Joel Mellin.
Företaget Två liljor på Bergsgatan har fått ett nytt tillskott i sina lokaler. Här finns sedan ett par veckor tillbaka bageriet Mellins som drivs av paret Anna och Joel Mellin.
Till att börja med är öppettiderna torsdag-fredag, men planen är att utöka efterhand.
– Det började för mer än 15 år sen, med att min pappa bakade knäckebröd på speltmjöl. Så småningom började vi sälja hemifrån och ute på marknader, säger Joel Mellin, medan han knådar en deg i bageriet.
Att baka hemma i köket hade sina begränsningar – jakten på en lämplig lokal pågick ett tag innan problemet fick en lösning i somras. Då stod Mellins på torget och sålde när Jeurgen Thelander, som äger husen där butiken Två liljor håller till, kom förbi för att prata.
Tål torkan bättre
Ett samarbete var snart ordnat och den sista februari kunde Mellins öppna dörrarna till bageriet i korsningen Bergsgatan/Hamnvägen.
– Vi har redan en kundkrets. Men vi stressar inte för att tjäna pengar, utan vill få folk att förstå nyttan med gamla sädesslag som spelt, enkorn och emmer, säger Joel Mellin.
– Till skillnad från dagens förädlade mjölsorter, innehåller de gamla sädesslagen naturligt fler näringsämnen, mineraler och antioxidanter.
Gamla sädesslag är dessutom tåliga och klarade torkan i somras bra, samtidigt som de kräver mindre bekämpningsmedel. Mellins satsar framförallt på att använda ekologiska, närproducerade ingredienser. Att både människor och miljö ska må bra är deras grundtanke, något som de också tror ligger i tiden.
– Vi tror det är det nya, att fler tänker på sin hälsa och miljön.
Utökar med hälsobutik
Inne i bageriet finns must och marmelad uppradade på hyllor bredvid påsar med mjöl och knäckebröd. En ny ugn med större kapacitet än den som användes hemma har köpts in och sortimentet kan tack vare det utökas till flera sorters mjukt bröd och knäckebröd.
För Joel Mellin hänger miljötänket naturligt ihop med att han föreläser om klimatet och att han arbetat som meteorolog.
Hans fru, Anna Mellin, är utbildad massör och kompletterar bageriet med en massagesalong på Brahegatan. Öppettiderna är anpassade efter bokningar.
– Jag flyttade till Gränna från Italien för två år sedan. Att massera är ett bra sätt att lära känna människor här, säger Anna Mellin.
Till påsk kommer de även öppna en hälsobutik i anslutning till massagesalongen.

Nu är Calle på gång.

Galleriet är på gång att färdigställas. Calle Örnemarks träfigurer är uppsatta och hans oljemålningar står på tur att få en plats i galleriet. Sedan ska konstverk av Pia Campbell och Olle Krantz komma på plats. Därefter blir det konstföremål av några andra lokala konstnärer som plockas fram. Till påsk ska vi vara öppningsklara.
Bageriet har fått en fin start. Välkomna till butiken torsdagar och fredagar.

Premiär för bageributiken.

Kl 12 på torsdagen slog öppnade vi och redan tidigare på förmiddagen knackade en del på för att stilla sin nyfikenhet. En jämn ström av kunder hela eftermiddagen ger oss gott hopp om att vi lyckats pricka ett behov som finns hos Gränna-borna.

Torsdag den 28 februari
kl 12:00 öppnar
bageri och butik.
Välkomna!!

Butikshyllorna på väg att fyllas.
Butikshyllorna på väg att fyllas.

Förberedelserna är i slutspurt. Provbaket är gjort och butiken håller på att fyllas med varor. Knäckebröd, mjukt bröd och äppelmust.
Galleri-delen öppnar senare i vinter/vår.. 

Det är Joel och Anna Mellin som driver bageriet, som är beläget i fastigheten Två Liljor 1. 

Per Brahe:s vapen innehåller två liljor.Per Brahe skapade de lång-smala tomterna på Bergsgatan.

Följ Hamnvägen upp till Bergsgatan och du hittar vår butik där.

Välkommen!!

Snart öppnar vi Vingårdsbutiken:

Bageri och galleri

Om man har en av Grännas äldsta bagarstugor med fungerande sten-bakugn så ligger det nära till att börja baka. Så gör vi nu - fast till vardags i en modern ugn. Såväl knäckebröd som mjukt bröd ska det bli. Av bästa näringsrika, ekologiska och smakrika slag. En riktig hälso-kick.
Samtidigt vill vi erbjuda Gränna-borna den sortrena Premium Äpple Must som vi tillverkar hos Rudenstams.
Detta ramas in av konstföremål att titta på - och köpa om man vill.
Vi återkommer med information när vi kör igång. Ganska snart!!

Julefrid i vingården.

Det går ju faktiskt mot ljusare tider redan. I vingården råder julefrid och nästa händelse där är den årliga vinterbeskärninbgen, som är det största momentet i skötseln av vinstockarna.
Här nedan är en bild tagen i vingården i Gränna med utsujt söderut mot Gränna kyrka.

Juldagen 2018
Juldagen 2018

Vila i vingården.

Efter att skörden gjorts väntar vinstockarna på vintervila. I växthuset, där vinstockarna samsas med jordgubbar, inträder vintervilan först i december när jordgubbsplantorna olockas ned och täcks. Då stängs även bevattningen av för att återupptas i mars..

Vinskörd 2018.

En tidig morgon i slutet av september togs årets vinskörd. 12 personer grep sig an verket med liv och lust och det blev en fantastiskt skön dag - en av många denna fantastiska sommar. Extra tidig skörd och hög sötma i druvorna. Skörden blev större i antalet druvor - so var mindre i storlek än normalt - men ungefär samma vikt som 2017.

Riksfinal12 april.

Som du kanske har noterat så vann vi Matverk-Småland med vår Äpple Premium Must Transparente Blanche. Vi deltog förstås i riksfinalen i Nyköping. Där fick en namnkunnig jury, med bl a Mattias Dahlgren, jämföra vår must med jättefina vinnarbidrag från övriga 14 tävlingsregioner.
Även om vi inte vann riksfinalen så betraktas vår must som  en smaksensation och den kan drickas och köpas i gårdsbutiken i Rudu. Den här musten ska med fördel drickas till mat t.ex. lokala kött-, fisk- och charkuterivaror och är ett suveränt alkoholfritt alternativ till vin.

Vi vann Smålandsfinalen i Matverk 18.

Matverk är en rikstävling där 15 regionsvinnare deltar. Vår Premium-must Transparente Blanche tog Smålandspriset och går till riksfinal.

Slutskördat för i år.

Vi sammanfattar en bra skörd. Rekordstor Solaris (800 kg på 550 stockar) och bra värden; 74 Oe, 3,0 pH, 7,0 TA. Nu i efterhand kan vi också konstatera att skördetidpunkten var optimal med tanke på det tydliga väderomslaget.

Vinskörd 2017!!

Måndagen den 9 oktober skördade vi vindruvorna. Senaste veckornas ojämna väder gjorde det svårt att bedöma när optimala läget skulle infinna sig. Vi gjorde bedömningen att nu var det dags!!
Det blev en lång plockdag för de 8 plockarna. Sista lådorna fick köras hem i skymningen.

Och vilken skörd det blev!! Över 800 kilo på 550 vinstockar. Och första skörd. 78 plocklådor kördes ner till musteriet/vineriet. Tack vare en mycket effektiv rens- och krossmaskin gick det snabbt att få ner druvjuicen i ståltank. Juicen får vila med enzym och lite svavel till onsdag då vi klarnar med bentonit. På torsdag sker omtappning till jästanken och sedan jäsning i 6-8 veckor.

När Tareq får välja.

Så tar han Premium Äpple Must i och till maten. Tareq Taylor är förutom en känd TV-profil också en skicklig kock som driver restaurangen Kockeriet i Malmö. När vi var på must-sensorik-kurs (provsmakning) avslutades dagen med en middag hos Tareq där han valt ut äppelmust för tillagningen och att dricka till. För att tillreda förrätten - kokt gös med tillbehör - så valde han Premium Transparent Blanche för smaksättning (se bilden nedan) och till förrätten att dricka hade han valt vår ofiltrerade blandmust. Till huvudrätten - rimmad och långkokt griskind - drack vi Premium Aroma med svarta-vinbärssmak.Tre val av tre möjliga Rudenstam-muster bland totalt 16 alternativ som deltagande musterier lämnat in till Tareq.

Tareq Taylor tillreder förrätt med Premium Äpple must - Transparent Blanche  2017.02.14
Tareq Taylor tillreder förrätt med Premium Äpple must - Transparent Blanche 2017.02.14

På Kockeriet blir man inbjuden att hjälpa till med maten (om man är en sluten grupp). Anna-Maria passade naturligtvis på att få några kluriga tips av Tareq.

Anna-Maria hjälper Tareq att fixa förrätten  2017-02-14
Anna-Maria hjälper Tareq att fixa förrätten 2017-02-14

Här finns "Sveriges Toscana ..."

Vingården i Gränna
Vingården i Rudu 21 augusti 2020
Vingården i Rudu 21 augusti 2020
Vingården i Rudu. Jan 2020.
Vingården i Rudu. Höst 2019.
"Östra Vätterbranterna" klingar inte lika bekant som Normandie, Toscana eller Provence. Trots att odlingsförutsättningarna inom Östra  Vätter-branterna är minst lika unika som de mer namnkunniga systerområdena nere i Europa.
Vi konstaterar ett nyväckt och mycket aktivt intresse för att utveckla Vätter-området vad gäller både mat och dryck. Områdets speciellt goda odlingsförutsättningar för bär och frukt  lägger grunden för utveckling av lokala dryckesprodukter. Den stora skillnaden mellan ex vis Normandie och Östra Vätterbranterna är att gårdsförsäljning av fermenterade drycker (med alkoholhalt över 2,25%) ännu inte är tillåten här. Vi tror dock att det bara är en tidsfråga innan detta kan ske, vilket är en drivkraft för lokala initiativ inom dryckesförädling.

På samma sätt som att lokalt odlade matvaror och djuruppfödning växer fram kommer lokalt utvecklade drycker att se dagens ljus. Det handlar då inte om att plagiera de sydeuropeiska vin- och ciderdryckerna utan det handlar snarare om att producera drycker som bara svenskodlad frukt och bär kan förädlas till - gärna med förebilder i kontinentens ädla konst. Vi befinner oss bara i en försiktig början. Helst lokalt odlat och lokalt tillverkat. I denna anda skapades musteriet i Rudu, som är en tillverkningsenhet både för alkoholfria drycker (must och juice) och fermenterade drycker (vin och äkta cider). Musteriet är en del av Rudenstams Bär & Frukt.
I avvaktan på att gårdsförsäljning ska bli tillåten jobbar vi på att ta fram en lätt-cider (2,25%) som görs på 100% must. Nästan all lätt-cider som säljs i handeln är mera läskedryck än cider och innehåller tillsatser av både vatten och socker och E-ämnen. En låg-alkoholcider på 100% äppelmust blir en fantastiskt fräsch och god naturprodukt gjord på lokalt odlade äpplen.

Wettershus vinstockar.

Hittills har vi ensamma varit skötselmän för vinrankorna på Wettershus, men senast såg vi att någon ordnat till och beskurit rankorna. Vad trevligt att någon känner det ansvaret. Vi kommer fortsätta att titta till rankorna men ser gärna att andra ser till dem också..

20 juli 2019
20 juli 2019
2016-06-03 2016-06-03

Vinstockarna på Wettershus är i full växt.
De två staketdruvorna (Himrod och Zilga) är kraftigast i växten. Dessa är av släktet Labrusca och är av en härdigare sort än de tva andra druvorna samt ska ha surare jordmån än de två andra stockarna (Solaris och Rondo) som är Vitis Vinifera, Skillnaden mellan dessa släkten är att Labrusca är "ätdruvor" medan Vitis Vinifera kan man göra vin av, och är dessutom goda att äta.
Förhoppningsvis kan vi låta några druvklasar växa fram i år, det fjärde året för mini-vingården.
Gör ett besök på denna fina plats som erbjuder stillhet och naturens skönhet.

Boksläpp och utställning "Hus och Folk i Gränna"

Den 23 maj släpptes boken om hus och folk i Gränna - en bok om 18 tomter, dess hus och invånare i Gränna. Vår fastighet Två Liljor 2 är en av dessa.

Till detta görs också en utställning på museet 23 maj till 12 juli där några fastigheter presenteras närmare.
Läs mera om Två Liljor 2 här.

Per Brahes vingård?

Det blev skörd även 2012. Det blev skörd även 2012.

Redan på Per Brahes tid odlades vin mellan Vätterns strand och bergets fot i Gränna; En exklusiv strimma av växtzon 1 på våra breddgrader. Den översta delen av Hamnvägen, där vingården ligger, kallas åter igen Vingränd. Fastigheterna invid vingården har sedan 1600-talet namnet Två Liljor.

Tag del av historien hur det kan bli om man hamnar på en vingård i Mosel-dalen och blir inspirerad. Klicka här.

Tanken om vintillverkning i Gränna är inte ny !!.

I protokoll från Grenna Stadsfullmäktige 1888 finns att läsa:
(Exakt citat framtaget av Grenna Museum)

§ 12.
Ett af Major Krusenstjernas väckt förslag, så lydande: -

"Till Herrar Stadsfullmäktige i Grenna! Då Grenna Stad just är i saknad af dess naturligaste industri: förädlandet af de frukter, som trifvas så väl på dess område och omkringliggande trakt; hemställer: Om åter något försök borde göras, medan tidpunkten dertill nu tyckes vara gynsam, att genom tidning, artiklar, skriftväxling m.m, söka intressera wårt eget land för begagnande af inhemska drycker, tillverkade af frukt och bär, samt någon tysk Wintillverkare att, jemte en hugad allmänhet, specielt anlägga en Winfabrik i Grenna? Och får jag i sådant fall föreslå: "Att Herrar Stadsfullmäktige ville, för detta ändamål, anvisa ett lämpligt förslagsanslag.

Grenna den 14. November 1888.

H. von Krusenstjerna- bifölls af Stadsfullmäktige, som ställde till Drätselkammarens förfogande ett förslagsanslag af 100 kronor, för vidtaganden, genom Ordförandens försorg, af förberedande åtgärder för anläggning af en Win och Ättickefabrik härstädes.

Slut på citat.Varför det aldrig blev någon fabrik vet vi inte, men mycket inspirerande att tanken, som sagt, inte är ny.

Typ Grenna mejeri, nu rivet.

Vin - En lång tradition i Gränna.

I årets "Ett solvarv i Gränna 2017" - Hembygdsföreningens årsskrift - finns en artikel som berättar om vintillverkning förr och nu. Du kan läsa artikeln genom att klicka här eller på bilden nedan.

Vita vinbär.

Välmogna vita vinbär.

Vi testar nu riktigt välmogna vita vinbär i vineriet. Historien bakom vinbärsplantagen i Gisebo - varifrån våra testbär kommer - är att det gjordes ett försök inför milleniumskiftet att återuppliva den "svenska champagnen" Knutstorp sparkling. Vita vinbär bedömdes har särdeles goda egenskaper för den tillverkningen.Återupplivningen misslyckades, men det berodde inte på bären. Vi tänker testa att göra både lättvin och mousserande vin på de vita bären..

Astrid och Ludde diskuterar kanske om 2013 blir ett lika kämpigt vinodlarår som 2012? Eller om det i år blir druvor att mumsa i sig redan i augusti?
Vingårdsarbetaren Ludde vintertäcker stockarna.