Vi fick en fantastiskt varm höst och vinstockarna tog igen en del av den försening som den kalla sommaren orsakade. Både Rondo och Solaris mognade fint och ligger på jäsning och sedan på lagring i skön förening d.v.s. till att bli en röd rosé.


9 juni: De kalla månaden maj har förvandlat två veckors försprång till två veckors försening. Men nu kommer vinstockarna med full kraft och vi ser fram mot en riklig blomning i slutet av juni.
23 apr: Planteringen har startat jättebra. Den bra beredda marken gjorde det relativt enkelt att göra hål för vinplantorna.
20 apr: Beredningen av marken för de nya vinstockarna har pågått någon vecka och nu är det dags att sätta de hemkomna 525 plantorna i vatten inför planteringen 23 april.
13 apr: Sista omgången av äpplet Eloise tas ur lagret. Vi pressar must av ca 100 kg och provar att sätta vin och cider. Musten smakar fantastiskt gott! 
4 apr: Goyot-bindningen görs på den övre vingården. 
18 mars: Nya vineriet är nu klart att flytta in i. Lagerhyllorna är gjorda på plats. Likaså diskbänken.
23 feb: Av utrymmesskäl har en del vin fått ligga kvar i jäskärlen. Dessa behöver nu tappas om till damejeanne och butelj. Nu upptäcks flera ljuvliga dofter. Det är detta som är tjusningen med vineri att mitt i all lagring och väntan sker små smakunder i kärlen.
22 feb: Vi en genomgång av alla damejeanner upptäcker jag den lilla 10-litraren som stått med vita-vinbär och efterjäst sedan i september. VILKEN DOFT!! Något har hänt eftersom vinet inte luktade särskilt gott i september. Vinet klarnas och hälls på butelj tillsammans med lite sockervatten. Och VIPS så har vi en "Två Liljor Sparkling" på lioknande sätt som det anrika Knutstorp Sparkling.
20 feb: Äppelvinet har nu legat 3 månader i ekfatet. Omtapp till damejeanne (+ några liter på butelj) och sedan påfyllning med cider i ekfatet. I det andra ekfatet får druvvinet ligga ännu en tid.
12 jan: Vinterbeskärning av stockarna. Detta är den första riktiga goyot-klippningen av stockarna på den övre vingården. Den nedre vingården får en mer friväxande stil men uppbindningen kommer att göras mera fast detta år. Förra årets rika skörd orsakade en del avbrutna grenar.
 

Glögg live.

I lördags när kylan började att ta kommandot så passade det bra att bjuda på glögg vid gårdsbutiken..

Julglögg.

Målet var att göra en unik julglögg. Resultatet blev en traditionell kryddblandning (kanelstång, pomerans, kardemumma, kryddnejlika) som toppats med färsk ingefära och vaniljstång och som kokas ihop i färskmust och får sedan dra länge innan den silas av till ett grumligt extrakt. Detta blandas sedan med sortren must av Ingrid-Mari och finessen är att INGET EXTRA socker tillsätts. Det smakar verkligen äpple och kryddor.
Blandningen körs sedan i pastören och tappas upp på 75 cl flaska. Vi har gjort 800 flaskor, som bara säljs i gårdsbutiken.

Pastöriseringen är en kritisk faktor och därför hålls temperaturen under sträng uppsikt. Flaskorna kollas stickprovsmässigt och tapptemperaturen måste vara minst 72oC för att kapsylen ska bli helt pastöriserad. Viktigt är också att flaskorna kyls ner snabbt för att inte musten ska få en "kokt" smak, vilket tyvärr är en vanlig defekt på industriell must.
Vi är väldigt nöjda med resultatet så här långt..

Pastör testad.

Nästa steg i musteriprocessen är att testa fram lämpliga produkter inom sortrena äppelmuster. För detta krävs bl.a. pastörisering och vi har en lämplig anläggning på plats för detta. På bilden framgår hela kedjan från försörjningstank till flaskfyllning. That´s it..

Druvmarmelad.

Vad gör man bäst med druvor som inte orkat upp i tillräckligt hög sockerhalt för att bli till vin?
Svar: Marmelad.
Vi har genom en lokal tillverkare (hantverksmässig) tagit fram recept på dels en ren druvmarmelad (t.h. nedan på bilden) och en med blandning av gröna druvor, äpple och fläderbär (t.v. nedan). Dessa kommer att säljas i Rudenstams gårdsbutik så småningom..

Skörd.

Det mognade snabbt i slutet. Fåglarna skickade en "bombvarning". Så det blev skörd av Rondo och Solaris. Bianca kommer inte att mogna tillräckligt för att göra vin så dessa blir till att äta färska och till att göra marmelad. Det finns ca 60 kg Bianca. Schuylern låter vi barnbarnen smaka (bara 5 stockar).

Det mognar bra.

Det varma och soliga höstvädret har kompenserat - men inte fullt ut - för den kalla försommaren. Vindruvorna kommer att få sitta kvar till månadsskiftet (okt/nov) eftersom sockerhalten fortfarande ökar. Rondo är nu uppe i 85 Oe (motsv 20,0 Brix). Solaris är lite lägre och Bianca kommer inte att orka över 50-nivån, vilket gör att det kan bli stora mängder vindruvsmarmelad!!
Glädjeämnet är också de nysatta stockarna som i många fall kommer att nå eftersträvad höjd och tjocklek. Nu är dessa färdigrensade och uppkupade till ympstället (se nedan).

Blåbärsvin och råmust.

I samverkan med en blåbärsodlare i lokalområdet har vi satt blåbärsvin på test.
I musteriet frossar vi just nu i färskpressad råmust. Idag var det Aroma, ett härligt friskt äpple. Tidigare har vi tillverkat råmust av Discovery och Gravensteiner.

Stor arbetsbesparing.

Vi har hittat en metod som både är gynnsam för vinstockarna och arbetsbesparande. Det känns skönt att efter tre manuella ogräsrensningar kunna lämna över arbetet till traktorn som både luckrar och kupar. Ett visst manuellt arbete tillkommer visserligen men förhoppningsvis är det slut med de omfattande manuella momenten
Staffan som kör traktorn nedan gör det med centimeter-precision..

Mognar druvorna i år?

Den sena blomningen har trots en solig sensommar medfört att druvorna inte fått tillräckligt med sol och värme. Druvorna behöver minst 100 växtdagar för att mogna och helst ska dessa dagar dessutom vara bidragande med sol och värme. I år blir det tufft. Visserligen har de druvor som kommit längst nått 70 Oe (jämför med 52 Oe nedan per 20/9) men de lär inte nå önskvärda 85-90 på de drygt 2 veckor som troligen återstår innan skörd. Vi låter druvorna sitta kvar så länge det går, men när löven faller så upphör fotosyntesen och därmed avstannar tillväxten. Låt oss hoppas på ännu ett par soliga höstveckor!!

Musteriet växer.

Utrustningen i musteriet och vineriet växer för varje dag. Snart kommer utrustningen för vinhantering vara komplett. Det pågår också en del arbeten med VA och el. Läs mer här om musteriet.

Druvorna mognar fint, men hinner de fram?

Den blå druvan Rondo har skiftat färg och ska nu driva upp sockerhalten till skörden om ca en månad. Sockerhalten är idag (20 sep) drygt 50 Oe (se bilden nedan) och bör komma upp till 85, helst 95 vid skörd. Vi hoppas på en solig och ljus slutspurt och att bladen får sitta kvar ännu några veckor.
De gröna druvorna (Solaris, Bianca) ligger på ännu lägre sockerhalt men dessa ligger också något senare i mognadsprocessen jämfört med Rondo.

Sockerhalt Rondo 2015-09-20.

Premiär för musteriet.

Jonas sätter upp skylten 12 september
Jonas sätter upp skylten 12 september

Den första flaskan med must fick Lennart Rudenstam. Det var han som startade fruktodlingarna för 75 år sedan.

På lördagen den 12 september lanserade vi musteriet på Rudenstams Bär & Frukt i Gisebo, dvs på samma plats där den nya vinodlingen ligger. Musteriet ligger i en f.d. ladugård strax intill gårdsbutiken.

Utrustningen vi använder nu i starten är för småskalig och bygger på hantverksmässig produktion. Utrustningen kommer successivt att byggas på för att klara en ökande produktion.

Färskpressad must.

I samband med skördefesten på Rudenstams Bär & Frukt bjöd vi på råmust direkt från pressen. Det positiva bemötandet från en alla åldrars besökande var påtagligt. "Tänk så här minns jag min mormors hemgjorda äppelmust". "Vad har ni blandat i för att få denna smak (Svar: Inget)"."Vill vill köpa den här musten här och nu!". Ett antal i vanliga fall svårmutade (eller svårmatade) 2-3 åringar premiärsmakade - och ville ha påfyllning.

Den i veckan plockade äppelsorten Discovery var grundämnet till musten, som pressades inför ögonen på nyfikna besökare. Det doftade härlig äppelarom i och runt hela serveringstältet.
Hemligt recept? Knappast. Det är enbart pressade äpplen. Hemligheten ligger i det fina råmaterialet och en noggrann hantverksmässig hantering.
Bon appetit!! Det kommer mera. Följ den spännande resan här på sajten.

Skördefest i Rudu 5 september
Skördefest i Rudu 5 september

Sol och vatten.

Ja, det blev ju en fantastisk tillväxt i augusti. Vem kunde ana detta i juli? De nysatta plantorna har fått sin första och förmodligen enda konsvattning. Frågan är hur mycket druvväxten har tagit igen av de stora förseningarna p.a.a. det kyliga blomningsvädret ? Bianca nedan ser lovande ut.

23 aug
23 aug

Vita vinbär.

Nu skördas vita vinbären och skörden ser väldigt lovande ut. De vita vinbär som vi gör vin av kommer att få hänga kvar ytterligare en tid - i väntan på rätt sötma och smak - och plockas sedan för hand. Maskinen nedan skördar 5-6 ton bär på en dag.

Vinodlingskurs.

På söndagen 16 aug tog vi en utflykt till Klagshamns vingård, söder om Malmö, där 17 vinodlare var samlade för att under vinodlare Murres ledning gå igenom what-to-do-listan för vinodlare. Ingenting får lämnas åt slumpen om man siktar på att få fram en kvalitetsprodukt i slutändan. Det vi tog mest fasta på var principerna för beskärning och gallring, vilket är den viktigaste aktiviteten under sommaren. Murre tog förtjänstfullt oss igenom vinstockarnas år 1, år 2 och därefter.

Det växer väldigt bra.

Nybeskurna Rondo-stockar 2015-08-16
Nybeskurna Rondo-stockar 2015-08-16

Nu har sommarväxten tagit ordentlig fart. Fortfarande ligger växtligheten ca två veckor efter normal-säsong, men en varm augusti kan reparera stor del av gjorda värmeförluster.
Vinstockarna i den övre odlingen (Rondo och Solaris) har nu första gången antagit sin Goyot-form, så som den ska ha framöver. Det innebär att alla årsskott utgår från ett horisontellt moder-skott och att druvklasarna därmed hamnar längs ned i bladverket. Detta gör hela odlings- och skörde-processen enklare genom att druvorna inte "flyter omkring" på hela rankan, så som i den nedre odlingen där vi har en friare form på rankorna med syfte att helt enkelt få en snyggare växtform. men vi överväger att klippa ned även dessa till Goyot.

Bianca 2015-08-16
Bianca 2015-08-16
Rondo 2015-08-16
Rondo 2015-08-16
Solaris 2015-08-16
Solaris 2015-08-16
2015-08-16
2015-08-16

Ogräsrensning.

Andra omgången rensning av ogräs är en "bagatell" jämfört med första rensningen för ett par veckor sedan när ogräset stod tätt och halmeters- högt. Nu har gräset och klövern i gångarna växt upp och nästa steg är att rensa gångarna från sten för att sedan kunna köra gräsklippare där..

Allt är inte vin som växer.

Sommartid är ogrästid och de nyplanterade vinstockarna samsas med all sköns ogräs om utrymmet. På bilden ovan ses de frästa och nysådda gångarna mellan raderna och själva raderna ser ut som gröna band. Dessa skall nu rensas. Så om några veckor är bilden tvärtom: Gröna gångar och jordsvarta plantrader. Vinstockarna behöver konkurrens av omkringväxande växter de första åren för att inte växa för fort.
På bilden till höger sitter vinplantan vid bambu- pinnen. (Klicka för större bild).

Nya vinstockarna på plats.

Vi hann precis plantera de nya 600 vinstockarna under finväderdagarna i slutet av april. Nu får regnet göra sitt. För första årets växt räcker de små stödpinnarna, men redan till nästa år krävs en ordentlig uppbindning.
Vi har också satt dit träpålar i ändarna av varje rad.

Robinistolpar i radändarna.
Robinistolpar i radändarna.
Rötterna beskärs före plantering.
Rötterna beskärs före plantering.

Vinplantorna är satta i vatten ett par dygn före planteringen. Den gröna överdelen är ympstället mellan växtdelen (Solaris och Regent) och rotdelen (SO4).
Planteringen skedde 23-30 april.

Fräscha Elise-äpplen i vårsolen.
Lagret i nya vineriet.