ÅRET 2017, det tionde året för vinodlingen i Gränna, blev händelserikt. Det var den första skörden i Rudu, med fantastiska 800 kilo detta överlag i Europa dåliga vinår. Detta gav i slutändan 340 liter Solaris-vin som utvecklades till ett väldigt trevligt smutt-vin.

Vi planterade 200 vinstockar i växthus för att få fram prima ätdruvor.

"Min egen vinträdgård"

Vill du medverka till att göra Gränna till en vinodlarstad och på köpet få en livslång hobby?
Då ska du ta del av våra tankar kring "Min vinträdgård". Klicka här för att komma direkt till sidan med beskrivningen.

Vi vann Smålandsfinalen i Matverk 18.

Matverk är en rikstävling där 15 regionsvinnare deltar. Vår Premium-must Transparente Blanche tog Smålandspriset och går till riksfinal.

Slutskördat för i år.

Vi sammanfattar en bra skörd. Rekordstor Solaris (800 kg på 550 stockar) och bra värden; 74 Oe, 3,0 pH, 7,0 TA. Nu i efterhand kan vi också konstatera att skördetidpunkten var optimal med tanke på det tydliga väderomslaget.

Vinskörd!!

Måndagen den 9 oktober skördade vi vindruvorna. Senaste veckornas ojämna väder gjorde det svårt att bedöma när optimala läget skulle infinna sig. Vi gjorde bedömningen att nu var det dags!!
Det blev en lång plockdag för de 8 plockarna. Sista lådorna fick köras hem i skymningen.

Och vilken skörd det blev!! Över 800 kilo på 550 vinstockar. Och första skörd. 78 plocklådor kördes ner till musteriet/vineriet. Tack vare en mycket effektiv rens- och krossmaskin gick det snabbt att få ner druvjuicen i ståltank. Juicen får vila med enzym och lite svavel till onsdag då vi klarnar med bentonit. På torsdag sker omtappning till jästanken och sedan jäsning i 6-8 veckor.

Stilla morgon.

Få saker är så rogivande som en vingård en stilla sensommarmorgon.

2017-08-21

Nu grönskar det-
som aldrig förr !?!.

Vilken försommargrönska!! All växtlighet väller över. Buskar, träd och vinstockar. En Schersmin har hittat sin plats på berget ovanför vingården. Träden försöker att klättra uppför bergsbranten.Se bilden nedan. Klicka på den för att förstora.

2017-06-25

Ny vingård  -  inomhus!!.

Växthuset i Rudu.
Växthuset i Rudu.

Vingården kompletteras med en inomhusodling och denna är bara för gröna ätdruvor. Två kärnfria sorter: Himrod och Romulus. Totalt 200 stockar. Redan nästa år ska vi ta en liten skörd och det blir från mitten av augusti till slutet av november. Om allt går som tänkt så ska de två sorterna mogna lagom i tidssekvens. Som sällskap kommer vinstockarna att ha jordgubbar på båda sidor. Vingården byggs som en besöks-site.
Bilden överst är tagen från entrén. Till höger ses hur vi använder jordborr vid planteringen. Nedan ses de rotbeskurna plantorna som suger vatten innan plantering och redan efter några dagar (se bilden nederst) tittar knopparna fram.

Vinplantor redo för plantering.
Vinplantor redo för plantering.
Knoppning efter några dagar i jorden.
Knoppning efter några dagar i jorden.

Första grönbeskärningen.

Fullt med gröna skott på stammarna.
Fullt med gröna skott på stammarna.

Efter en ovanligt kall period och sedan en ovanligt varm vecka var det dags att göra första skottborttagningen för året. Det var gott om skott på stammarna och allt grönt tas bort upp tiull första tråden. Detta görs både för att få en optimal växtform och för att få stockarna att fokuserna tillväxten på huvudskotten, de som sticker upp vertikalt från cordon:en..

SM i cider.

Nu i maj var det SM i Cider. Det är Riktig Cider och Spritmuseum som bjöd in till det. Vi var förstås med och tävlade. Våra bidrag var torrjästa och sortrena äpplen (Gravenstein, Signe Tillisch, Elise, Gloster och Discovery), Den 20 maj var provningen på Spritmuseum..
Vi fick ingen medalj, men den allmänna bedömningen var att bidragen var av överraskande god klass. Det kommer att bli SM även framöver.

Sista mustningen för säsongen.

Skörden i höstas var rik, kvaliteten god och det gav extra mycket frukt för mustningen som slagit rekord både i kvantitet och tid. Men nu har vi satt ett streck. Med en sats Gloster (se bilden) är mustningen över för denna säsong. Nu blir det istället arbete i vingård och vineri där både vin, cider och vinäger ligger på lagring.
Not: Detta blev inte sista mustningen. 2:a veckan i juni mustade vi Mutsu.

Gloster 25 april 2017
Gloster 25 april 2017

Mustprovningar.

Nu har vi kört ett antal mustprovningar efter modellen must + mat. Till ett urval av fem muster har vi plockat utlika många små maträtter. T.ex. Gloster + varmrökt lax, Elise + Hugos isterband, Discovery + äppelkaka.
Under provningen så får man veta både hur man odlar de bästa äpplena och hur man gör den finaste musten.
Vi har också en provning med tre muster till tre sorters lokalproducerade ostar.
I slutet av mustprovningen brukar det bli en eller ett par bonus-muster t.ex. Gravensteiner med päronsmak och Ingrid-Marie med svart vinbärssmak.

När Tareq får välja.

Så tar han Premium Äpple Must i och till maten. Tareq Taylor är förutom en känd TV-profil också en skicklig kock som driver restaurangen Kockeriet i Malmö. När vi var på must-sensorik-kurs (provsmakning) avslutades dagen med en middag hos Tareq där han valt ut äppelmust för tillagningen och att dricka till. För att tillreda förrätten - kokt gös med tillbehör - så valde han Premium Transparent Blanche för smaksättning (se bilden nedan) och till förrätten att dricka hade han valt vår ofiltrerade blandmust. Till huvudrätten - rimmad och långkokt griskind - drack vi Premium Aroma med svarta-vinbärssmak.Tre val av tre möjliga Rudenstam-muster bland totalt 16 alternativ som deltagande musterier lämnat in till Tareq.

Tareq Taylor tillreder förrätt med Premium Äpple must - Transparent Blanche  2017.02.14
Tareq Taylor tillreder förrätt med Premium Äpple must - Transparent Blanche 2017.02.14

På Kockeriet blir man inbjuden att hjälpa till med maten (om man är en sluten grupp). Anna-Maria passade naturligtvis på att få några kluriga tips av Tareq.

Anna-Maria hjälper Tareq att fixa förrätten  2017-02-14
Anna-Maria hjälper Tareq att fixa förrätten 2017-02-14

Äppelvin.

Nu är första satsen av årets volym-vin satt till jäsning. 500 liter av totalt ca 2000 liter. Målalkohalten är 10,5%. Till denna sats behövs drygt 60 kilo socker för att nå 20 Brix (eller 85 Oechsle som framgår av bilden nedan). Fruktosen står för 12,3 Brix och sackarosen för resten. Musten ska jäsa 6-8 veckor. Därefter tappas om och lagras i ståltank 6-8 månader. Äppelvin behöver normalt inte klarnas. Musten av de äppelsorter vi använder (Rubinola, Elise, Gloster m.fl.) innehåller begränsad mängd löst pektin speciellt som mycket stannar i pressresterna.
Om någon unjdrar vad vi ska göra med vinet? Ja, det ska vi berätta så småningom ....

Vin - En lång tradition i Gränna.

I årets "Ett solvarv i Gränna 2017" - Hembygdsföreningens årsskrift - finns en artikel som berättar om vintillverkning förr och nu. Du kan läsa artikeln genom att klicka här eller på bilden nedan.

Vila i vingården.

Nu i januari är det riktig vintervila i vingården. Vinstockarna samlar sig för att så fort vårsolen värmer dra igång knoppningen. Efter grovbeskärningen (se nedan) händer inget förrän vinterbeskärningen i början av mars månad.

Grovbeskärning.

Grovbeskärningen inför den större vinterbeskärningen inleddes på nyåret, på den enda riktigt soliga dagen denna period. Stockarna skärs ned till huvudhöjd och väntar sedan på ytterligare beskärning och formning till enkel goyot..