Filippa-vinet tappat på damejeanne.

2013 ett kritiskt år för den nya övre vingården.

Den övre vingården, som planterades 2012, klarade ju den första kritiska vintern väldigt bra: ALLA stockar klarade den mycket kalla vintern och den sena kalla våren. 2013 är det första riktiga etableringsåret då vi fortfarande inte släpper fram några druvklasar. Tyvärr visar det sig att trädvegetationen i söder har en mer negativ effekt än vi först trott. Av bilden här till höger framgår väldigt tydligt hur ojämn växtligheten är. Det är egentligen bara stockarna längst i norr som har en godkänd tillväxt. Vad göra åt detta? Kontakt har tagit med Grennaskolan och kommunen för att försöka få en gallring till stånd. Både skolan och kommunen är positiva till en samverkan, men ännu vid årsskiftet står alla träd kvar. Det största trädet - en bok - skulle vi vilja beskära/reducera något, men det vill inte stadsträdgårdsmästaren. Så vi avvaktar och ser vad resultatet av detta blir. Det allra värsta scenariot är att vi tvingas ta bort/flytta vingården, men det ska vi naturligtvis så längt möjligt är undvika.

Årets notiser::

28 dec: Andra omtappning av 2013 års vin. Ser alltjämt lovande ut. Väldigt mycket sediment bildas och detta måste tas bort.

1 dec: Omtappning av 2013 års druv-vin. Ser lovande ut. Tappning av den femte sortens äppelvin (Gravenstein) på damejeanner.

26-27 okt: Druvorna skördas, avstjälkas och krossas och läggs i jäskärl. Efter ca 12 timmar silas skalen bort och saften får sedimentera. Jäst tillsätts och nu kommer jäsning att ske under 6-10 veckor.

19-20 okt: Arbetshelg, vilket innebär att vi gör lite större projekt som man med fördel är flera att dela på (t eller säsongsaktiviteter. Det innebär också fest, mat och gemenskap. Denna gång firade vi av en 25-åring.
Druvstatus: Jo, nu är vi nära fin mognad. Skörd bestämd till den 26/9.
Äppelvinet: De tre sorterna Aroma, Åkerö, Rubinola är färdigjästa och är silade och omtappade och ligger för klarning. Gravensteinern får en vecka till på sig att jäsa.

13 oktober: Den femte sorten äppelvin - Gravensteiner - är nu satt på jäsning. Filippan är tappad på damejeanne.

11 oktober: ELVA DAMEJEANNER!! Vi behövde utöka lagringskapaciteten med några damejeanner. Jag kollade in på Blocket och hittade en gammal annons från i somras som såg bra ut. Skickade iväg ett chans-mejl. På morgonen efter ringer Herr O och undrar om jag är intresserad och av hur många. "Tja så där 4-5 stycken om du har", klämde jag till. "Jag har fler", säger han då. "Du får komma och titta". Sagt och gjort. Jag for dit samma dag. Adressen låg i Djursholm. Jag stannar utanför en fin gammal villa från förra seklets början. Möter mig gör Herr O som efter lite trevlig inledningskonversation tar mig upp till husets vind. Sammanlagt har Herr O 11 damejeanner!! "Jag tar dem allihop", hör jag mig själv säga. En snabbkalkyl gav vid handen att inkluderat bilens framsäte så bör jag kunna få med mig dem därifrån. Det funkade.
Herr O berättade att orsaken till denna mängd damejeanner är att hans far tog hem druvor från Toccana och gjorde vin på dessa här hemma i Sverige. Herr O var uppfödd med detta vin och det var först i vuxen ålder som han bekantade sig med "köpevin". Pappans vin höll god klass, har han kunnat konstatera i efterhand. Vi pratade vin och vinodling, och vid tal om Gränna så berättade Herr O:s fru att hon hade ett årligt uppdrag för Grennaskolan, så hon visste ganska exakt var vår vingård ligger. Jag tror att paret O känner sig ganska nöjda med att damejeannerna åter tas i bruk för vinproduktion i stället för att hamna som dekoration med några grässtrån nedstuckna i halsen.
Tack paret O och välkomna till Gränna vid tillfälle.

7 okt: Ännu har inte fåglarna hittat druvorna. Ugglan och näten gör förmodligen sitt jobb. Vi planerar skörd till 26 oktober.

21 sep:  Vi hann at påbörja nätuppsättning kring de Schuyler-stockar som börjar mogna. Vi hann dock inte slutföra innätningen så vi hoppas på fågelfritt fram till nästa helg ......

15 sep: De blå druvorna Schuyler börjar mogna. Nu är det risk för fågelbesök. Har inte hunnit täcka in med nät ännu. Tvi fåglar, tvi .....

8 sep: Vinskörden ser lovande ut. Nu börjar kampen med fåglarna. De rackarna väntar dock tills druvorna är fullt mogna, vilket ju dröjer till slutet av oktober. De blå drvorna börjar dock få en läcker färg varför påhälsning kan ske närsom. Fågelskrämma (en konstuggla) är steg ett. Nästa steg är att lägga nät runt stockarna. Vi avvaktar dock första tecknen på "stöld".

17 aug: Årgång 2012 av Bianca är nu på flaska. Nu väntar vi ca två år med att avnjuta den lilla exklusiva årgångskvantiteten.

7 aug: Nu ska snart 2012 års skörd tappade på flaska. Skörden förra året var som beskrivits nedan den sämsta på 10 år i Sverige. Vi lyckades dock får fram ca 30 kg druvor varav en del gick till vinframställning. Cirka15 flaskor vin blir det i alla fall. Kvaliteten är "intressant" och vinet kommer framför allt att användas för matlagning. När vinet är buteljerat och etiketterat kommer en bild på startsidan.


1 juli:  Vinrankorna har nu börjat blomma och tilllväxten är god. Vi har glädjande nog konstaterat att det är 100% återväxt på de plantor som sattes förra året i den övre vingården och det är väldigt bra eftersom det normalt brukar bli ca 5% förlust. Däremot har några av de gamla stockarna i den nedre vingården det ganska kämpigt efter den hårda vintern. Hoppas att de har tillräcklig växtkraft för att få blad till den nödvändiga fotosyntesen. Jag tänker låta dessa stockar slippa bära druvor i år och bara "rå om sig själva".


12 maj: Vi hhar en s.k. arbetshelg där vi blandar nyttor med nöjen. I år blev det en riktig långhelg och målet var att färdigställa stallet för slutmålning inomhus inför konstutställningen. Ogräs har börjat visa sig i vingården, så det blir kommande helger goda syssla.

 

5 maj: Nu går det snabbt med växtligheten. Allt är fördröjt. Vi väntar på björkarnas "musöron" som är en taraditionell startpunkt för bl.a. rosbeskärning. Vinstockarna är på gång. Några blöder efter den sena vinterbeskärningen, men det kommer att upphöra när knopparna brister. Vi har tagit bort kupningen runt fötterna och vingården. Lite granna gödsel på de nya stockarna, påfyllnad av täckbark och sedan är allt klart för blad och blomning.

 

21 april. Nu går det snabbt i naturen. Men det är lite omvänt: Vitsippor före tussilago. Tjältorka, dvs växter grönskar men marken är fortfarande frusen; gäller t.ex. Rhododendron.

Men vinstockarna tar det lugnt. Faran för dem kommer senare vid blomningen kontra frostnätter. Förmodligen skjuts blomningen till fram mot midsommar.

 

14 april. Våren slog till ordentligt. Plötsligt spritter det av liv under lövlager och vid söderväggar, Den nedre vingården (se bild intill) är redo för knoppning. Vi noterade drygt 10 grader i solen.

 

1 april. Nästan rekordvinter. Åtminstone rekordvinter i vingårdens fem-åriga historia. Vättern var väldigt nära att lägga sig i veckan, men den läggningen kom tack och lov av sig. Vinstockar är ju otroligt livsbejakande växter. Det blir mycket intressant att se hur/om de kan köra ifatt våren. Jag antar att blomningen för de flesta buskar och träd blir förskjuten. Vad hänedr med insekterna en vår som denna?

Vi har en intressant tid framför oss. Naturen brukar kompensera sig på ett suveränt sätt!!

 

10 mars. Jag vågar inte vänta med beskärningen längre. Stockarna börjar väckas till liv  -  trots kylan. Det blir vätska i de klippta snitten. Den nedre vingården klipps i "fri form" för att anpassas till pergolan. I år ska vi dra upp rankan på de horisontella överliggarna.
Nu är det bara att vänta på vårsolen och vårvärmen.

 

8 mars.  Vinterkylan håller i. Väntar på att kunna vinterklippa vinstockarna. Med nattkyla nedåt -15 till -20 grader känns det lite riskfyllt med tanke på att kylan tränger in i klippsnitten och bildar torr ved. Det skadar kanske inte den kommande tillväxten men det blir ett tråkigt utseende under våren. Man vill ju inte heller hålla på att småklippa under våren med risk för onödiga läckage. All växtkraft behövs för att ladda för årets tillväxt och blomning. Detta gäller de gamla stockarna. De nysatta stockarna 2012 behöver nästan inte vinterklippas. De kan få växa vidare på förra årets skott och att vi klipper dem i sommar när vi tar bort fruktämnena (Suck!! Men det är nödvändigt för framtida frukt).

 

3 februari. Buteljering av 2010 års äppelvin. Att det görs nu beror inte på lagringsprocessen, för vinet har lagrats på plastflaska i drygt ett år, utan det beror på att vi införskaffat en professionell korkmaskin. Den ses på bilden här till höger och ser ut som en cykelpump på tre ben. Grejen med den är att den synkront kramar ihop korken och samtidigt trycker flaskan mot korken och att korken förs ned i flaskhalsen med ett handtag. Suveränt enkelt  -  men en oumbärlig apparat för ändamålet.

Flaskorna har sedan försetts med krymphättor och etiketter och blir då som på bilden till höger.

 

11 januari. Inspirationen har spridit sig. Grannen berättade att han gjort vin av 10 kg hopsamlade druvor, varav en del eget odlade, och nu tappat upp vinet på flaska. Nu blir det spännande vinprovning på Bergsgatan i sommar !!

Vårt egna vin står fortfarande och mognar i bulk i stallet.

 

31 december. Faktiskt lite vårkänsla i luften nu när all snön nästan smält bort på kort tid. Måtte inte vinstockarna tro att det är vår innan vi hunnit med vinterbeskärningen, som ska göras när riktiga vinterna tonat ut. Kanske i februari?

 

28 december: Nu har vinet fått flytta in i stallet. Ska stå här "bortglömt" i några månader i ca 10 graders rumstemperatur.

 

9 december. Snömängder av sällan skådat mått. Till höger ses den nedre vigården med nästan helt lövfällda vinstockar. Temperaturen har varit under -7 grader (dvs den plockar-kritiska gränsen) bara någon enstaka natt. Vättern håller fortfarande upp temperaturen. Snötäcket har fallit på ofrusen mark så stockarna mår bra i värmen under snötäcket. (Tyvärr gör nog  sniglarna det också!!). De nysatta stockarna i övre vingården ger sig endast tillkänna genom planteringspinnarna. De 30-40 cm höga stockarna döljs helt.
Se bild här intill.

 

 2 december. Vinterkylan har slagit till. Ett 15 cm snötäcke hjälper de nya vinplantorna att tackla kylan. De 10 krukplanterade reservplantorna har fått flytta inomhus.
Vinet står och" puttrar". Det är nu omtappat och får nu stå "bortglömt" i svalt läge (10-15 grader) ett par månader i väntan på nästa omtappning.

 

12 november. Jäsningen har bromsat upp redan efter en vecka, men doften känns "rätt". Vi får avvakta ytterligare några dar innan vi vidtar någon speciell åtgärd. Vi träffar vinmakarna på Högberga Vinfabrik på lördag och kan ta lite konsultation då.

 

6 november . Vinet står och puttrar. Det har kommit igång fint. Årets produktion blir visserligen bara 15 liter, men det är en ren bonus eftersom säsongens skörd var borträknad p.g.a. vädret.

 

4 november. Det blev lite skörd ändå!!! Druvorna verkar, trots alla tidigare befaringar, ganska väl mogna. Så vi har plockat av dem och satt en sats på jäsning. Det blev ca 30 kg druvor av sorten Bianca.

 

3 november. Nu är sista skötseln före vintervilan gjord. Det ser ut som om ett gäng mullvadar varit i farten (se bild intill). Nej det är vintertäckning av de känsliga rötterna som är gjorda. På de nysatta stockarna i övre vingården behöver roten inklusive ympstället täckas. Tidigare gjorde vi detta med hjälp av trådkorgar, men det är för mycket arbete att göra det med 125 stocker så i år så täcker vi samtliga stockar med en "mullvadshög" med täckbark.

På en bild till höger kan vi se hur ympstället ser ut. Det är täckt med en grön skyddshinna. Nedtill är alltså en nordamerikansk vinlusresistent rot och ovanpå denna ympas lämplig klimatsort, i vårt fall Bianca, Solaris eller Rondo.

 

Nedre vingården 9 december.
Höst i vingården.
I helgen 19-20 oktober var det dags för höstens arbetshelg med hela stor-familjen samlad. God mat hör till arbetsuppgifterna.
Övre vingården 2013-09-07
Årgång 2012 av Bianca.
De fem sorterna äppelvin 2013.
Nedre vingården 14 april.
Nedre vigården 2013-09-07
Vinterbeskärningen klar.
Här plockas Bianca-druvan. Lördagen den 26/10 var det dags att plocka druvorna. En fin skörd. Ca 40 kg härligt mogna druvor. Vindruvorna togs omedelbart om hand genom avstjälkning och krossning. Avstjälkningen gjordes för hand och för att krossa druvorna använde vi en köksmaskin med kvarn. Inte fort - men perfekt.
Vinmakarna i full aktion.
Korkmaskin

Nu är 2013 års druv-vin tappat på flaska. Årets vin blir ett mörkrött rosévin som fått sin färg av att de gröna Bianca-druvorna blandades med en liten mängd blåa Schuyler-druvor, max 5%. Alltså ett s.k. äkta rosévin där gröna och blåa druvor varit blandade sedan jäsningens början. Vinet stod i damerjeanner till i slutet av december. Vinet är drickfärdigt redan nu men bör stå ytterligare 6-12 månader innan det avnjutes.

Krymphättan sätts fast
Övre vingården nyårsafton 2012
Lovande druv-vin 2013. Vinet stod först för jäsning i rumstemperatur drygt en månad innan det tappades om. Sedan stod det i jäshinken ytterligare ca en månad, dock vid en lägre temperatur 10-13 grader. Därefter omtappning till damejeanner och där ska det stå fram till sommaren. Vinet ser väldigt lovande ut. Den förhållandevis lilla mängden blå Schuyer-druvor (ca 5%) har gett vinet en klar rosa-röd färg. Det ska bli intressant att se hur det påverkar smaken.
Grannen Roland.
2013-12-01
Övre vingården dold av snö. 9 december.