Det växer fint och bra.

Solaris i Rudu 2016-08-04
Solaris i Rudu 2016-08-04

Under mina 10 vinodlarår har jag inte sett en sådan tillväxt som i år. Både nya och gamla stockar växer väldigt fint. Solaris på bilden ovan är på sitt andra år och har med sina 2-3 grundskott nått över 2 meter. Bianca på bilden nedan ger riklig mängd druvor som vi i år ska använda till en härlig citrussmakande äppel- och druvmarmelad.

Druvan Bianca i Gränna 2016-08-04
Druvan Bianca i Gränna 2016-08-04

Färdigt!!

Gränna 2016-06-30

Jag har inte sett sådan tillväxt under mina tio vinodlarår. Rondo (planterade 2012) i Gränna har delvis redan nått fullhöjd. Nu börjar den viktiga gallringen av årsskott och blad runt klasarna.
Stockarna i Rudu (planterade 2015) har också dragit iväg och jag har haft full sysselsättning med att spaljera/tråda och binda upp. En omfattande gallring av skott och blomställningar har också gjorts.
Men nu är det FÄRDIGT!!

Rudu 2016-06-30

Nu växer det starkt.

Den varma försommaren har satt ordentlig fart på växtligheten, och i synnerhet vinstockarna som redan passerat normal midsommarväxt. Blomning är i full gång och nya skott tränger sig fram. På bilden t.h. är det Rondo som tävlar med ogräset i Gränna. Om läget i Rudu kan du läsa här nedan intill.

Första sommarbeskärningen.

Nu är första beskärningen för säsongen gjord och stockarna har bundits upp på sina stödpinnar, som är fästa i understa tråden. Nu finns god tid (ja, det vill säga ett par veckor i denna värme tills skotten börjar propsa på nästa tråd-nivå!) att sätta dit resterande tråd, sammanlagt 6 st i tre nivåer.

3 juni 2016
3 juni 2016

Spaljering påbörjad.

Det stora jobbet med att sätta upp stolpar, stödpinnar och tråd har påbörjats. För att få ned stolparna hade vi god hjälp av hjullastaren, som tryckte på bra.Återstår bl.a. att dra 4200 meter tråd.

Den blomstertid nu kommer.

17 maj 2016

Något vackrare än ett stort hav av äppelblom får man leta efter. Just nu har blomningen nått sin kulmen och den extrema vårvärmen har bromsats och de vinterkalla dagarna har övergått till mer normala vårdagar. KLICKA på bilden ovan och njuuut!
I vingården väntar stockarna på uppbindning och det ska nu göras enligt "skolmodell", det vill säga metallstolpar och tråd i tre nivåer. Det här andra året ska de nedklippta plantorna - en stängel - växa med två lodräta skott så högt de når, helst uppemot två meter. Bilden nedan är så som det ser ut just innan uppbindningen görs. Raderna är nyrensade, nykupade och nyklippta.

Uppbindning i Gränna klar.

Det blev några varma dagar i mitten av mars och all växt satte hög fart. Sedan tog kylan åter kommandot. Därför har vi kunnat vänta med uppbindningen till nu när knopparna börjar titta fram. På bilden ovan tittar Rondo med sina cordon-er mot söder.
Det är väldigt mycket växt som skärs bort (se nedan). Varje år bildas en ca 2 meter hög grön vägg från denna lilla "pinne".

Glad påsk-must!!

Påsken är ju för många också en stor helg för firande med god mat. Och då hör också en god dryck till detta. I Rudenstams gårdsbutik bjöd vi på färskpressad råmust av äpplena Elise och Gloster. Det senare funkar även för många som brukar få allergisymtom av äpple.
Så här fint och inbjudande dukade Anna-Maria upp i butiken.

Rudenstams gårdsbutik på Skärtorsdagen 2016.
Rudenstams gårdsbutik på Skärtorsdagen 2016.

Vinterbeskärning.

Dags för vinterbeskärning. Det råder olika uppfattningar om när detta ska göras, men jag har anslutit mig till linjen att vinterbeskärningen ska ske när  vinstockarna börjar vakna och är beredda att sätta knopp. I Rudu-planteringen är årets beskärning, som är den första, ganska enkel att göra eftersom resultatet ska vara en stängel med 3-5 knoppar som under sommaren ska utvecklas till en två- eller tre-pinnad gaffel.
Beskärningen i Gränna återstår. Den är lite trixigare. Återkommer till det.

15 mars 2016
15 mars 2016

Som förberedelse för beskärningen hade jag lite samråd med vinodlarkollegan Anders på Vista Kulle. På hans stockar tog vi ett dussin sticklingar av Lèon Millot som vi ska göra till rotäkta plantor. Detta är en blå druva som är framtagen för kallare klimat och den har en karaktär av Syrah och brukar jämföras med Pinit Noir. Druvan är populär i Alsace.

Blåbärsvinet på gång.

I höstas satte vi ett par satser av blåbärsvin på bär som vi fått från Fredrik i Uppgränna. Tanken är att testa några varianter av blåbär, som måste blandas med annan bär/frukt för att syran ska bli till ett gott vin. Det unga blåbär-äpple-vinet är just omtappat och då även upptappat på några flaskor. Provning ska ske med Fredrik i påsk.

Ljuvliga Rubinola !!

Tänk att i mars månad ha tillgång till detta fantastiska äpple: Rubinola. Smaken har tropiska smaknyanser och färgen på musten är lime-citrus.
Med en sockerhalt på 15,1 Brix ger den en skamligt söt smak som för tankarna till en badstrand i södra Europa.
Vi gör en liten sats färskmust som gårdsbutikens kunder kan smaska på, men i lagret har vi 500 pastöriserade flaskor som så småningom ska finna sina lyckliga köpare.
Rubinola är ett väldigt populärt äpple som ätfrukt också.

Rubinola färskpressad råmust.
Rubinola färskpressad råmust.

Färskmust är populärt.

I samband med att vi tillverkar den "vanliga" musten, dvs den som pastöriseras, får vi ofta över en skvätt nypressad råmust som vi då kan erbjuda kunder som besöker Rudenstams gårdsbutik.
Det är en lyxig känsla att smaka på färskmusten eftersom den innehåller en så väldigt framträdande äppelsmak: "Så som äppelmust ska smaka" är mångas spontana kommentar. Tyvärr kan ju den här musten bara säljas i samband med att mustning sker (den håller ca en vecka i kylskåp) och därför försöker vi förlägga mustningarna så att det blir lite färskmust över till intresserade kunder.
Färskmusten görs oftast sortren, dvs av en sorts äpple, men ibland så hittar vi lyckade blandningar, så som på bilden nedan, nämligen Aroma smaksatt med Rubinola.

Råmust av Aroma och Rubinola.
Råmust av Aroma och Rubinola.

Rondo.

Snart dags att vinterbeskära Rondo, som hade en sådan fantastisk grönväxt förra året. Tänkt att detta yviga grenverk ska skäras ner till en stam-gren på ca 1 meter. Den viks ner och fästs i nedersta tråden för att vara modergren åt de nya årsskotten..

Sista snötäcket?

Vinodlingen i Rudu är snötäckt och plantorna väntar på sin första vinterbeskärning. Vi väntar till i mitten av mars med beskärningen. Februarisolen lyser intensivt i backen.