Äppelvin 2013.

Första vinet 2013 blev en sats på äpplen. Vi valde våra egna Filippa-äpplen. Tärnade 13 kilo tillsammans med 1/2 kilo nypon. Slog på 10 liter kokhett vatten. Rörde därefter ner jästnärsalt och väntade några timmar tills massan svalnat till ca 30 grader. Då är det dags att blanda i vinjästen, justera volymen med vatten till ca 25 liter, sätta dit jäsröret och ställa vinet att jäsa i rumstemperatur. Så ska det stå några veckor - med omskakning då och då - tills jäsbubblorna kommer med minutintervall. Efter två veckor var jäsningen nere på minutintervall och mäsken silades. Saften (nu ca 20 liter) ställdes att skikta sig för att tappas om. Vi tillsatte klarningsmedel och lät vinet stå ytterligare några dagar. Sockerhalten kollades och den var perfekt. Filippavinet omtappades till damejeanner (se bild nedan till höger) och får stå så i ett par månader i väntan på buteljering.
För att utvärdera vinpotentialen i olika sorters äpplen gör vi tillsammans med Rudenstams tester med fyra äppelsorter: Aroma, Åkerö, Gravensteiner och Rubinola.Kärlen (se bild till höger) innehåller tärnad frukt och vinet görs enligt fruktköttsmetoden.
Den 30 november så tappades den femte äppelvinsorten (Gravensteiner) på damejeanner. Vinet har en ljus och fin färg och doftar väldigt mycket  fruktarom med vanilj. Det ska bli jättespännande att jämföra de här fem äppelvinerna och att även prova blandningar av dessa. Vinet ska nu stå på damejeanner i några månader och sedan tappas upp på flaska.
Vi återkommere till vad som sedan görs.                                                                                                                                                            

Fyra sorters äppelvin.
Omtappning från jäskärl till damejeanner.

Druv-vin 2013

Druvorna skördades i slutet av oktober, strax före vår resa till Sydamerika. Vi hann precis sätta vinet på jäsning före avresa. Grannen Roland hade ett vakande öga på vinet under vår bortavaro.
Det blev ett vackert mörkrosé vin, trots den lilla mängden blå drivor (Schuyler) jämfört med de gröna (Bianca). I månadsskiftet nov-dec gjordes första omtappningen och vinet fick därefter jäsa färdigt.
I slutet av december gjordes den andra omtappningen och vinet lades då i damejeanner.
Där lagrades det till buteljeringen 2 mars.

Årgång 2012 av Bianca.