Om vår vintillverkning.

Vad gör man lämpligen med vindruvor? Ja, förutom att äta dem direkt som färska bär så gör man vanligen vin, cider eller juice av dem. Man kan också torka dem till russin. De druvor vi odlar på våra breddgrader är alldeles utmärkta för vintillverkning. Problemet är att avkastningen, dvs mängden druvor per vinstock, är ganska låg och därför blir råvaran dyr. De hybridsorter som nu provats i 10-15 år, t.ex. Solaris och Rondo, har dock nått en ganska bra produktionsnivå och många försök pågår runt om i Sverige. Dessutom är växtligheten som sådan ett vågspel med tanke på de stora variationerna i sommar- och höstvädret.

 

På vingården Två Liljor blir tillverkningsfrågan av format högaktuell först 2015 när vi når full produktion av druvor, kanske 200 kilo. Vi har testat att göra cider och vin på trädgårdens äpple med mycket bra resultat. Vinet har dels gjorts på kallpressad juice med tillsats av flytande vinjäst, som förkultiverats med russin, men deesutom med den s.k. fruktköttsmetoden att skålla fruktmassan som får vara kvar under jäsningen. Den stora skillnaden mellan att göra vin på äpplen jämfört med vindruvor är att sockerhalten i äpplen bara är cirka hälften av vindruvans. Ca 80 g/kg för äpplen och ca150 g/kg för vindruvor. Det måste alltså tillsättas en hel del socker till äpplena, vilket komplicerar processen.

 

Druvskörden 2011, som ligger på flaska, kommer att få stå och mogna tills vidare. Resultatet verkar dock tveksamt för dryck, så det kan komma att bli mycket soppa och såser närmaste åren. Vinet är grumligt och vi ska överväga olika sätt att förbättra det.

 

Det blev en liten sats 2012. 15 liter. Detta ser väsentligt bättre ut än 2011:an även om det stått i stallet under hela ombyggnationen. Det tappades upp på flaska sommaren 2013.

Vinskörden den 26 okt 2013 blev drygt 40 kg, varav grannen fick en del till att sätta en sats vin enligt "fruktkötts-metoden" d.v.s. att de krossade druvorna skållas med vatten och sätts att jäsas med fruktkött och skal kvar. Vi själva satte vinet enligt traditionell metod där fruktkött och skal silades bort efter ca 12 timmar och där inget vatten eller extra socker tillsätts från början. Sättet att göra vitt vin på Två Liljor framgår av pdf-dokumentet nedan.

Vinskörden 2014 blev rilklig, men bara på nedre vingården, bestående av Bianca-druvor. Druvorna på den övre planteringen blev fågelmat !! Ca 40 liter vin blev det.

 

Vi ska dock på olika sätt utveckla vintillverkningen genom utbildning och praktiskt vinmakeri. Det ska dock sägas att avsikten i nuläget inte är att skapa kommersiell produktion, vilket dessutom inte är möjligt så länge gårdsförsäljning inte är tillåten.

2012 års vin.
Årgång 2010 buteljerad. Egna äpplen.
Äppelvin på 2010 års äpplen i trädgården.