Tappning av Cabernet Sauvignon.

Druvorna Cabernet Sauvignon som plockades i september 2011 har nu 17 nov 2012 kommit fram till flasktappningen. Sista tiden har vinet lagrats på vinfat från Visingsö (75%) och Nordamerika (25%). Vid besök på fabriken visades en febril verksamhet med att få vinet från tunnor ner i de mörkgröna flaskorna.
Vinet smakar utmärkt men kommer att bli ännu tätare och fruktigare av ytterligare några månaders lagring tills de når Systemet i (april 2013).

 

Samtidigt pågår etikettering av Riservan 2010 som gick ut på Systemet  i december 2012.

 

 

Korkningsmaskinen i full gång.

Tillverkning av Toscana-vin på Högberga vinfabrik 2012.

På Högberga Gård har några entusiaster etablerat en vinfabrik där man tillverkar högkvalitativt vin av druvor från Toscana. Här ges möjlighet att köpa in sig på medverkan i processen. Vi har valt att vara med från början till slut genom att plocka druvor (läs om det här) och sedan vara med i vintillverkningens olika steg för att slutligen hälla upp en lämplig blend på flaskor som hämtas ut på Systembolaget.

Vi ska nedan beskriva översiktligt de olika stegen under tillverkningsåret, från hösten 2012 till hösten 2013. Därefter bör/kan vinet lagras ytterligare för att nå full mognad.

 

 

 

3. Druvorna matas sedan in i krossmaskin där drovorna mosas lätt och skaften separeras bort.

5. Med en sug- respektive tryck-slang kopplad till en enkel pump klarar man av att flytta runt druvmassan.

6. En del av druvmassan har av utrymmesskäl fått placeras i ett kar. Alternativet till att pumpa runt massan är att röra om den med en stöt.

Det som därefter sker är att skalen tas bort ur massan och pressas ur försiktigt. Detta gjordes runt 15 oktober. Sedan påbörjas den malolaktiska jäsningen, vilket betyder att bakterier gör om äppelsyra till mjölksyra varvid vinet blir mjukare och rundare. Egentligen är det enzymer som står för omvandlingen varför benämningen "jäsning" är något missvisande.

 

För att få igång en malolaktisk jäsning tillsätts bakterier, antingen direkt eller genom att vinet överförs till för ändamålet avsedda fat. På Högberga påbörjas "jäsningen" i tankarna för att efter någon månad tappas om till ekfat. Med bakteriernas hjälp omvandlas under några månaders tid, äppelsyran till mjölksyra och vinets pH-värde stiger.

 

Malolaktisk jäsning kan ske naturligt under våren när temperaturen höjs, men vid kontrollerad vintillverkning startas processen genom att temperaturen höjs och bakterier tillsätts. Vanligast är att vinet får "jäsa" färdigt malolaktiskt, men jäsningen kan avbrytas tidigare genom att temperaturen sänks och svaveldioxid tillsätts.

Den jäsningen pågår i ett par månader till dess vinet tappas om på ekfat och ligger där fram till blend och buteljering.

 

Vill du veta mer om Högberga vinfabrik klicka här.

 

Johan Z övervakar tappningen.
Johan H lappar Riservan

 

 

 

 

 

 

 

.

 

1.  Första steget är att skaffa bra druvor. Genom kontakter i Toscana köper vinmakarna druvor "på rot" som plockas och transporteras till Sverige med kylbil. Detta ägde rum den 18 september. På bilden här bredvid ser vi några av de 600 lådorna, innehållande mellan 15-20 kg druvor.

2. Vid ankomsten till Högberga vinfabrik separeras de tre olika sorterna och rensas vid behov. Plockningen var denna gång väldigt ren så rensningen var nästna överflödig.

4. När druvmassan hamnat i tankarna så följer en period av daglig bevakning och omrörning. Den går till så att druvmassan pumpas runt, ca 1/3 av volymen varje gång. Men man kan också röra om för hand.

En del av tankarna har flytande lock och för dessa är det enkelt att med en slang föra upp bottenmassan till toppen.