Välkommen till "Min egen vinträdgård"!

Den här sidan är en information om idén bakom "Min egen vinträdgård" samt instruktion för hur du går vidare med att ansluta dig till projektet.

Visionen.

Det finns åtminstone två starka skäl till att Gränna kan bli ett vindistrikt i vinlandet Sverige. För det första så har det med all säkerhet tillverkats vin i Gränna, kanske började tillverkningen under grevskapsperioden dvs på 1600-talet. Vi vet inte exakt men gatunamnet "Vingränd", översta delen av Hamnvägen, tyder på sådana kopplingar. För det andra är växtklimatet i Gränna särskilt gynnsamt för våra breddgrader. Vi tillhör ett område längs de östra Vätterbranterna som består av mycket frukt- och bärodling. Nystartade vinodlingsförsök i och kring Gränna har gett goda resultat som ger anledning att lyfta druvodlingen till en ny nivå. 
Visionen är att Gränna jämte Gisebo ska bli centralort för vinodling i Södra Vätterbygden och lägga ytterligare en attraktion till stadens besöksnäring.
Sedan är det så att vinstockar är en väldigt trevlig bekantskap. De växer hela sommaren och pockar på uppmärksamhet för att bli ompysslade. Och så är sommargröna vinrankor väldigt trevliga att beskåda!

Så här är det tänkt.

Att skapa en vingård är en dröm för många - och förblir oftast en dröm eftersom det är många steg som behövs för att etablera både vinodling, vineri och distributionskanaler. Tanken med "Min egen vinträdgård" är att förverkliga vingårdsdrömmen genom att göra vissa steg själv och samverka kring de delar som kan verka svåra att göra själv - åtminstone till en början.
Nere på kontinenten är det vanligt med vin-kooperativ, som består av att flera vinodlare samverkar i ett gemensamt vineri och samordnar försäljningen.
Att odla vindruvor är inte alltför svårt om man gör rätt från början: Man ska odla på lämplig plats, ha rätt sorts vinplantor samt sköta och beskära vinstockarna efter ett bestämt schema. Och man kan göra detta småskaligt, vilket är en förutsättning för de flesta som förutsätts göra detta på sin fritid. Tanken är att det här och var i Gränna ska skymta fram en vinodling när man vandrar runt på gator och gränder.
Vi talar nu inte om att odla enstaka druvstockar vid soliga husväggar eller i växthus, utan vi pratar om att odla vindruvor Vitis Vinifera på friland. Enstaka vinstockar som man ser i trädgårdar är ofta s.k. staketdruvor av släktet Labrusca, som är härdiga sorter från öststaterna. När vi talar om Vitis Vinifera menar vi godkända druvor för vintillverkning. Det finns numera speciella hybrider som tagits fram för våra breddgrader och som ger väldigt bra vin.
En vinodling bör bestå av minst 25 vinstockar. Det kan i vart fall vara bra att börja med det om man ska odla i sin trädgård. För 25 vinstockar krävs det 40-50 m2 markområde. Med 25 vinstockar får man 25-50 kg vindruvor, vilket dessutom är en lämplig sats vin som kräver endast ett jäskar, en damejeanne osv. I vår vinträdgård på Två Liljor finns en plantering med 26 vinstocker och en med 52 vinstockar. Det tar minst tre år att odla fram druvor och resultatet beror helt på hur man hanterar vinodlingen den treårs-perioden och sedan hur den årliga skötseln görs. För att få fram lite större mängd vindruvor har vi en odling i Rudu, söder om Gränna, med 600 vinstockar, men det är en lite annan sak.
Tänk dig att om tre-fyra somrar kunna skörda vindruvor till ditt eget vin. Du har två-tre år på dig att kunna träna vintillverkning och för det kan du använda andra bär och frukter. Låt oss återkomma till det när du tagit ditt vinodlarbeslut och är igång.

Egen eller gemensam tillverkning av vin.

Att sätta upp ett vineri kräver både kunskap och intresse inom flera områden. Om man siktar på en verksamhet med profesionell status - vilket vi talar om här - så finns det både tekniska, ekonomiska och administrativa utmaningar. Dessutom är vintillverkning en "konstart" som man bara kan tränga in i genom en kombination av praktik och studier.
I konceptet "Min egen vinträdgård" ligger erbjudandet att du kan få hjälp med vintillverkningen genom att antingen få hjälp och stöd till att göra vin själv eller genom att lämna vindrovorna till vårt vineri och sedan kunna köpa ut ditt eget vin. Detta sker i samverkan med Systembolaget, som ju i dagsläget har ensamrätt på vinförsäljning till privatpersoner i Sverige.

Vad kostar kalaset.

Etableringen av en vinträdgård med 25 vinstockar kostar runt 5000 kr och inkluderar då vinplantor, stolpar, tråd m.m. Att sätta upp ett amatör-vineri kostar inte så mycket, men om du ska göra ett reproducerbart kvalitetsvin så behövs det en hel del utrustning både för vinberedning och laboratorietester -  och en rad tillstånd. Men detta kan du i vår samverkansmodell ta i de steg som du tycker att du klarar av. Det kan vara en skön känsla bara att veta att det är ens egna druvor som "simmar runt" i vinflaskan.

Hur kommer vi igång?

Om du vill etablera en vinodling (minst 25 plantor) så kan du anmäla ditt intresse i formuläret nedan. Du blir då kallad till en start-upp-träff för att få veta mer om vinodling och hur det är tänkt att vi tillsammans kan förverkliga din - och hela Grännas - vinträdgård. Vinodling är en fantastiskt trevlig hobby.
Tidsperspektivet är att år 1 förbereda mark för vinodlingen och att sätta vinplantor våren därpå. Vi kommer också att ha utbildningsträffar i den omfattning som behövs.

  • Jag är intresserad av att få veta mer om hur jag kan skapa min egen vinträdgård.
    Eventuell kommentar/fråga:

Klicka på bilderna om du vill sew dem i större format.

Övre vingården.
Druvorna avplockade i den nedre vingården.
Fat av Visingsö-ek